Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Озера Світязь не впізнати: невдовзі обіцяють і каналізацію

Нова набережна, пішохідні й велодоріжки, місця для паркування, освітлення. А буде ще й каналізація.

Туристів приємно дивують зміни, що відбулися у селі Світязі на Волині. Тут, у серці мальовничого краю, де хвилями манить гостей однойменне озеро, все оновлюється до невпізнанності! У нову набережну, парковки, освітлення вкладають мільйони гривень.

Коли в’їжджаєш у центр села — очам своїм не віриш. Ще торік набережна мала непривабливий вигляд. Тепер розширено проїжджу частину центральної вулиці Жовтневої, бруківкою вистелено пішохідні доріжки, встановлено ковану огорожу, гарні лавки, облаштовано велодоріжки та місця для паркування автомобілів. Підсвічують усю цю красу ліхтарики. Почуваєшся як на хорошому курорті.

— Відколи для наших туристів тимчасово закрився Крим, наплив у Світязь суттєво зріс, — каже світязький сільський голова Микола Цвид. — Щороку маємо збільшення кількості відпочивальників на 10−15%.

На «волинському морі» (озеро Світязь є найглибшим і найбільшим в Україні, у вітряну погоду хвилі сягають півтораметрової висоти!) відпочивають гості не лише з усіх куточків України, а й з Білорусі, Польщі, Німеччини тощо. Тисячі туристів збираються на берегах Світязя не лише на державні свята, зокрема День Конституції та День Незалежності, а й кожних вихідних. Цьогоріч дуже потішив відпочивальників теплий червень, адже водичка на мілководді — наче парне молоко. Хто вчасно спохопився, встиг за демократичну ціну винайняти вільні кімнати з гарним ремонтом (у межах ста гривень за місце). А з цієї п’ятниці вже стартує «високий сезон». Особливо підняли вартість проживання власники тих садиб у Світязі, що найближче до набережної. Адже тут змінилася інфраструктура — відпочинок став значно комфортніший.

За словами Миколи Цвида, наприкінці минулого року в благоустрій було вкладено понад 12 мільйонів гривень. (Зокрема, були залучені кошти від перевиконаних планових показників митної служби). У нинішньому році планують вкласти понад 20 мільйонів гривень. На сьогодні завершено благоустрій одного кілометра 300 метрів вулиці Жовтневої. Роботи продовжать до кінця села, у бік пансіонату «Шацькі озера». Тепер відпочивальники, шукаючи у селі житло, найперше цікавляться, яка відстань не до озера, а до центрального пляжу. Бо почули, що у Світязь «прийшла Європа»…

Запитую у сільського голови, як іде робота з проведенням у селі каналізації. Микола Цвид із гордістю відповідає:

— За рік, до серпня 2020-го, майже про всьому Світязю буде проведено каналізацію. Як цьому не радіти? Кілька років тому люди майже зневірилися, що такий проєкт вдасться здійснити. А він уже майже на фінішній прямій. На каналізацію загалом буде витрачено близько 60 мільйонів гривень. Це гроші Європейського Союзу, за програмою добросусідства «ПольщаБілорусь-Україна». Для світязян це велике досягнення.

Схожі новини