Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

2 по 400! За підсумками ЗНО випускники Львівщини другі після Києва

В Українському центрі оцінювання якості освіти порахували, де найкраще цьогоріч написали ЗНО.

Найбільше тих, хто набрав максимально можливі 200 балів, — у Києві, Львівській, Харківській та Дніпропетровській областях. Найвищі бали з усіх предметів набрала лише одна дівчина з Харкова — афішувати своє ім’я на всю Україну вона не хоче. Аутсайдером із ЗНО стала Кіровоградська область — там лише один абітурієнт отримав 200 балів, і лише з одного предмета — біології.

Першість, як і торік, тримає Київ — 63 «двістібальники». Випускники львівських шкіл цьогоріч з третьої сходинки піднялися на другу. У нас 41 випускник отримав на ЗНО по 200 балів.

— Насправді, на Львівщині 39 «двістібальників», бо двоє дітей отримали по 200 балів із двох предметів, — пояснила директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. — Хлопець з фізико-математичного ліцею має по 200 балів з математики і фізики, а дівчина зі Стрийської школи № 2 має по 200 балів з української мови та хімії.

— Фізико-математичний ліцей знову дав найбільшу кількість 200-бальників?

— Так. 13 його випускників отримали 200 балів з математики, двоє з фізики, стільки ж з хімії і один з англійської мови. Загалом 17, бо один хлопець отримав 400 балів, тодто по 200 з двох предметів.

— Яка ще школа або ліцей може похвалитися високою кількістю 200-бальників?

— На жаль, ніхто. Окрім Львівської лінгвістичної гімназії, де дві особи які отримали по 200 балів з історії України. Усі решта закладів мають по одному 200-бальнику. Більше дітей зі Львова — 33, і восьмеро з області. Це хороший результат. Загалом, ми щороку посідаємо друге місце після Києва, лише 2018-го нас обігнав Харків. Торік був парадокс: вперше ми не мали жодного 200-бальника з української мови, хоча попередні роки були і по 10−12 учнів. Цього року маємо п’ятьох учнів, які склали ЗНО на 200 балів з української. Але це ще також не остаточні результати. 26 червня почалася додаткова сесія, бо є діти, які відразу реєструвалися на додаткову сесію. Скажімо, ті, які перебували за кордоном по обміну, чи за станом здоров’я не могли (багато дітей хворіли вітрянкою), у когось були переломи чи з інших причин. 26 червня складали математику. Додаткова сесія триватиме до 11 липня і закінчиться хімією.

— Якщо учень отримав поганий результат, може перескласти наступного року?

— Якщо учень незадоволений результатом, може подати на апеляцію, роботу ще раз перевіряють. Результат можуть підтвердити, можуть підвищити, або й понизити. А якщо випускник вирішив наступного року знову подати заявку на ЗНО, може реєструватися і здавати. Наразі це безкоштовно, хоча, на мою думку, це не зовсім правильно. Для випускників минулих років повторне ЗНО мало би бути платним. Бо один раз вони вже мали ЗНО безкоштовно. У нас є такі випускники, які вже п’ятий рік поспіль перевіряють свої знання. А є такі, які реєструються, і не приходять. Наприклад, на історію України не з’явилося 550 осіб. А це два великі пункти тестування. Для цього треба надрукувати зошити, заплатити людям. От 26 червня також не з’явилося 8 осіб на додаткову сесію.

Схожі новини