Передплата 2024 «Добра кухня»

Путін скасував заборону на транзит українських товарів

  • 24.06.2019, 17:33
  • 559

Президент РФ Володимир Путін скасував заборону на транзит українських товарів по території Росії в треті країни.

Про це йдеться в указі російського президента, повідомляє РБК-Україна.

Згідно з документом, товари з України можуть перевозитися автомобільним і залізничним транспортом. Транзит буде дозволено «при забезпеченні простежуваності із застосуванням пломб на підставі технології ГЛОНАСС, а також при наявності у водіїв, які здійснюють перевезення, облікових талонів». Зміни набирають чинності з 1 липня.

Нагадаємо, Росія з 1 січня 2016 року ввела заборону на транзитні автомобільні і залізничні перевезення з України, а також на перевезення товарів, які включені в санкційний список. На думку української сторони, ця заборона є невиправданою і носить дискримінаційний характер. Зокрема, Росія цією забороною порушила зобов'язання, взяті в рамках Світової організації та Договору про зону вільної торгівлі.

Світова організація торгівлі (СОТ) поставила крапку в суперечці України і Росії про заборону транзиту українських товарів в країни Середньої Азії по території РФ. Зокрема, в СОТ визнали правомірність дій російської сторони щодо блокування поставок в кінці 2015 року у зв'язку з «надзвичайною ситуацією» у відносинах між двома країнами. Але при цьому експерти СОТ вирішили, що дзеркальні українські санкції — виправдані, оскільки наша країна також керувалася питаннями національної безпеки.

цф

Схожі новини