Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Синод ПЦУ передав усі парафії Філарета митрополиту Епіфанію

  • 24.06.2019, 16:13
  • 918

Усі парафії та монастирі Київського патріархату підпорядкували ПЦУ.

Про це під час брифінгу за підсумками засідання Священного синоду Православної церкви України у Будинку митрополита на території Софії Київської поінформував архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), повідомляє Укрінформ.

«У зв’язку з невиконанням Почесним патріархом Філаретом у відведений Священним Синодом місячний термін попереднього рішення Синоду щодо подання на реєстрацію документів Київської єпархії, враховуючи численні прохання парафій та монастирів м. Києва до предстоятеля, Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, щодо прийняття їх у безпосереднє підпорядкування, як це і належить за канонічними правилами — скасувати п. 4 Журналу № 1 засідання Священного Синоду від 5 лютого 2019 р. та підпорядкувати митрополиту Київському і всієї України, як їх безпосередньому єпархіальному архієрею, всі парафії та монастирі м. Києва, які до 15 грудня 2018 р. перебували у складі УПЦ Київського патріархату і згідно рішення Помісного Собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 р.) та Об’єднавчого Собору (15 грудня 2018 р.) є у складі Православної церкви України», — йдеться у рішенні синоду, яке зачитав Євстратій Зоря.

Як повідомлялося, до складу Синоду ПЦУ входять 12 членів, троє з яких є постійними: це почесний патріарх Філарет, митрополит Макарій та митрополит Симеон. Але Філарет на Синод ПЦУ 24 червня не прийшов.

Колишній предстоятель УПЦ К П Філарет 20 червня заявив, що скликаний ним «помісний собор» того дня скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність.

У Києві в грудні 2018 року відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ К П Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. Тоді ж Філарет підписав постанову про ліквідацію УПЦ КП. На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак уже 14 травня почесний патріарх Філарет оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання «Українська православна церква Київського патріархату», видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.

Схожі новини