Передплата 2024 «Добра кухня»

Дід братів Кличків керував ЗАГСом на Волині

На Волині, у Любомлі, особливе ставлення до легендарних українських боксерів братів Кличків. Бо тут колись працював їхній дід.

Родіон Кличко керував місцевим ЗАГСом — одружував закохані пари.

Родіо Кличко народився на Черкащині, у селищі Вільшана. Коли став міліціонером, зустрів свою долю — молоденьку вчительку початкових класів Тамару. Дівчина була зі Сміли, мала прізвище Етінзон. Пара побралася — Родіон пішов жити у приймаки. Мирилися під одним дахом три покоління: старші Етінзони, брати Тамари та молодята, в яких пізніше народився первісток Володя.

Улітку 1938 року сержанта міліції Родіона Кличка направляють спочатку в Переяслав, а потім на Волинь. За чоловіком їде з маленьким синочком і Тамара. Родіона Кличка призначили начальником паспортного відділення міліції міста Любомль. Водночас був керівником місцевого ЗАГСу. Родина була на Волині відома, шанована. Та в її життя втрутилася німецько-радянська війна… У травні 1941 року Родіона Кличка направили на курси для керівного складу в Дніпропетровськ (тепер Дніпро). У той час як батько відбув на навчання, мати зі сином поїхала на канікули до своєї родини у Смілу. Там їх і застала війна. Повернутися у Любомль

Родіон Кличко не зміг — своїх з райвідділу він зустрів під Сарнами на Рівненщині. Тим часом Тамару зі сином та майже всю її родину забрали в гетто. Як пише «Київський телеграф», коли поранений міліціонер зміг дістатися до Сміли, то знайшов дружину в одному з бараків. Дитини з нею вже не було, їх розмістили нарізно. Чоловік вмовив поліцаїв (в інших джерелах — викупив) відпустити кохану додому на одну ніч. А коли повернувся зранку, щоб знайти маленького Володю та Тамариних батьків, дізнався, що вночі усіх смілянських євреїв разом зі військовополоненими вивезли з гетто і розстріляли…

Тамара розуміла, що і на неї чекає така ж страшна доля. Треба було переховуватися. За одними даними, Родіон зробив дружині в будинку у Вільшані сховок під підлогою, за іншими — знайомі ховали її в іншому селі у скрині, поки чоловік повернувся на війну. Так Тамара перебула окупацію, вижила. Після війни подружжя Кличків вислали у Казахстан. Там народилися їхні доньки Рая і Анна, а також другий син, якого, як і першого, нарекли Володимиром. Він закінчив льотне училище, служив в Чехословаччині, Киргизстані, Казахстані, Прибалтиці, у званні полковника авіації брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. І виховав двох боксерів зі світовим ім’ям, Віталія та Володимира. У Любомльському краєзнавчому музеї зберігається паспорт, підписаний Родіоном Кличком. Юрій Фініковський вірить, що найближчим часом експозицію вдасться поповнити іншими експонатами родини, яка свого часу мала вплив на життя Волині.

Схожі новини