Передплата 2024 «Добрий господар»

У Грузії через російську мову відбулася акція протесту: поліція розганяла мітингувальників гумовими кулями та сльозогінним газом

  • 21.06.2019, 08:13
  • 744

Постраждали десятки людей.

Поліція відтіснила мітингувальників від будівлі парламенту в столиці Грузії Тбілісі. Для цього правоохоронці використовували водомети, гумові пулію і сльозогінний газ.

Про це з посиланням на грузинський телеканал «Руставі-2», повідомляє ТСН.

Крім того, поліція стягнула додаткові сили і бронетехніку. Проти протестувальників у Тбілісі застосували сльозогінний газ, використовували водомети, гумові пулію і сльозогінний газ.

На світанку, після кількох годин сутичок, поліція завершила операцію з розгону акції протесту, яка почалась 20 червня о 19:00 на проспекті Руставелі в Тбілісі.

Про це повідомляє грузинська служба «Радіо Свобода».

Автомобільний рух проспектом Руставелі відновили, міські служби розчистили територію від сміття.

«Підрозділи спецпризначенців повернулися до будівлі парламенту. На місці також залишаються чергувати карети швидкої допомоги.

За інформацією Суспільного мовника, решта протестувальників озброїлася камінням — за їхніми словами, з метою самозахисту. На місце починають прибувати лідери опозиції", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок зіткнень біля парламенту і розгону мітингу постраждали не менше 70 людей. Серед постраждалих — 38 поліцейських і вісім журналістів. У багатьох мітингувальників травми горла та голови від гумових куль.

Стихійна акція протесту в Тбілісі почалася після того, як 20 червня, депутат російської Держдуми Сергій Гаврилов взяв участь у засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я, яка відбулася в грузинському парламенті. Він сидів на місці спікера і говорив російською мовою, що обурило грузин і змусило масово вийти на акцію протесту.

Нагадаємо, 2008 року Росія окупувала 20% території Грузії, створивши дві так звані держави — Абхазію і Південну Осетію, і згодом визнавши їхню незалежність. Ці регіони вже більше 10 років існують виключно на дотації від РФ, а їх визнали лише кілька країн світу.

Схожі новини