Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Епіфаній про Філарета: Почесний патріарх не йде на жоден компроміс, а ставить тільки ультиматуми

  • 15.06.2019, 09:15
  • 764

Митрополит Київський Епіфаній заявив, що шукав компроміс з почесним патріархом Філаретом, проте у відповідь чув «тільки мову ультиматумів».

«Після Об'єднавчого собору і після отримання Томосу про автокефалію ми (з Філаретом) неодноразово зустрічалися, спілкувалися, але я чув тільки мову ультиматумів. Я намагався знайти компроміс, переконував почесного патріарха в тому, що ми йому і так створили всі необхідні умови, що він повинен стати моральним авторитетом для українського суспільства», — сказав Епіфаній в ефірі Радіо НВ.

За словами митрополита, він не може виконати умови, які йому поставив Філарет, оскільки відповідні рішення були прийняті колегіально. Зокрема, серед таких умов він назвав відновлення Київського патріархату і посади чинного патріарха, прийняття статуту Київського патріархату або скликання Синоду Київського патріархату.

«Оскільки я побачив, що почесний патріарх не йде на жоден компроміс, а ставить тільки ультиматуми, і побачивши, що владні амбіції руйнують те, що було створено до цього часу, ми зараз ведем спілкування тільки через засоби масової інформації», — підсумував митрополит Епіфаній.

Раніше почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що не приймає томос Вселенського патріарха Варфоломія, оскільки до отримання не був ознайомлений з його змістом.

3 червня Філарет скликав екстрену нараду кліриків Київської єпархії ПЦУ. Згідно з даними ЗМІ, на нараді Філарет анонсував проведення Помісного собору, який відновить УПЦ КП.

4 травня Священний синод ПЦУ висловив повну підтримку митрополиту Київському Епіфанію і відмовився підтримати вимоги почесного патріарха Філарета про зміни статуту церкви. За словами Епіфанія, ПЦУ і надалі буде виконувати умови томосу.

14 травня Філарет оприлюднив звернення, в якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом.

23 травня Філарет заявив, що не виконуватиме частину умов томосу про автокефалію.

Схожі новини