Передплата 2024 ВЗ

Кабмін скасував рішення про виділення 32 мільйонів на аудит «Укроборонпрому»

  • 14.06.2019, 17:29
  • 714

На початку червня Кабінет Міністрів України прийняв рішення скасувати власне розпорядження про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету у сумі 32 мільйони гривень.

Про це стало відомо із протоколу урядового засідання від 5 червня, який оприлюднив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський, пише «Економічна правда».

22 травня Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабінет Міністрів виділяє 32 мільйони гривень на фінансовий аудит державного концерну «Укроборонпром».

Тоді ж уряд прийняв розпорядження «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету», доручивши Мінекономрозвитку разом з Мінфіном, Мін’юстом та «Укроборонпромом» доопрацювати таке розпорядження та оформити його у триденний строк.

Утім, джерела в уряді повідомили, що документ не встигли оформити у відведений строк, що стало формальною підставою для його скасування.

«Рішення скасувати виділення коштів на аудит «Укроборонпрому» фактично означає, що в уряді не зацікавлені в незалежній перевірці фінансової діяльності концерну «Укроборонпром», — вважає Гліб Канєвський.

Експерт нагадав, що згідно плану реформи ОПК того ж уряду міжнародний аудит концерну мав бути організований ще в квітні цього року.

Як пояснив прес-секретар Володимира Гройсмана Василь Рябчук, рішення про фінансування аудиту «Укроборонпрому» скасовано через формальності, його очікують все ж прийняти на найближчому засіданні уряду.

«Прийняте рішення про надання підтримки на проведення аудиту було доручено доопрацювати, водночас під час доопрацювання необхідним стало уточнення обсягів такої підтримки, відповідно рішення було скасовано, та очікується прийняття відповідного рішення на найближчому засіданні Уряду», — повідомив він.

У той же час, призначений 12 червня членом наглядової ради «Укроборонпрому» Айварас Абромавичус у Twitter висловив сподівання, що рішення буде прийнято вже на наступному тижні і аудит почнеться «дуже скоро».

Нагадаємо, над «Укроборонпромом» вже кілька місяців відсутній фінансовий контроль. У двох із чотирьох призначених членів наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» в березні 2019 року закінчилися повноваження.

У березні цього року після резонансного розслідування про схеми оточення Гладковського в «Укроборонпромі», тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ про реформування оборонно-промислового комплексу, який зокрема передбачав залучення представників держав-партнерів до роботи наглядової ради концерну «Укроборонпром».

Детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в 2015—2019 роках проводилося досудове розслідування у 12 кримінальних провадженнях за можливими фактами зловживань на підприємствах державного концерну «Укроборонпром».

6 червня правоохоронці повідомили про підозру трьом особам у кримінальному провадженні щодо можливих розкрадань в «Укроборонпромі», розпочатому за матеріалами журналістського розслідування «Бігус Інфо».

Схожі новини