Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський хоче відкласти ринок електроенергії на рік та дозволити домашні СЕС

Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту два законопроєкти, якими пропонує відтермінувати запровадження нового ринку електроенергії на рік — до 1 липня 2020 року, а також скасувати заборону нараховувати «зелений» тариф домашнім сонячним електростанціям, які встановлені на землі.

Відповідні законопроєкти № 10 376 та № 10 375 з’явилися на сайті парламенту.

Повідомляється, що президент визначив ці законопроєкти як невідкладні.

Зазначимо, що оновлений ринок електроенергії має запрацювати в Україні з 1 липня 2019 року, однак перехід до нового ринку наразі критикують регулятори та низка експертів. Зокрема, вони наполягають, що наразі інфраструктура для запровадження нового ринку неготова, а за розрахунками Укренерго у разі запровадження оновленого ринку з 1 липня 2019 року ціни на електрику для промисловості зростуть на 42%.

«На жаль, за 2 роки не було пророблено відповідної роботи щодо підготовки до нового ринку. Тому щоб запобігти різкому зростанню тарифів та кризовим явищам на ринку електроенергії було ініційовано перенесення запуску нової моделі ринку на рік. А разом із тим розробити та втілити у життя помісячний план підготовки до відповідних змін», — прокоментував внесення президентом законопроекту про відтермінування ринку електроенергії представник Зеленського у Кабінеті Міністрів Андрій Герус.

Зазначимо, що перехід до нової моделі ринку електроенергії відбувається у межах ухваленого ще у 2017 році закону. Запровадження нового ринку є частиною зобов’язань України в межах Угоди про асоціацію з ЄС.

Інший законопроєкт № 10 375 пропонує відновити нарахування «зеленого тарифу» для домашніх СЕС, панелі яких встановлені не на дахах будинків та споруд, а на землі. Раніше Рада ухвалила закон, яким «зелений» тариф для таких СЕС скасовується.

«Пропонується відновити „зелений“ тариф домогосподарствам, які мають домашні наземні СЕС потужністю до 30 кВт. Обнулення таких тарифів дрібним електростанціям українців, які інвестували свої заощадження у домашні СЕС, є дуже несправедливим. Але такий закон, на жаль, був прийнятий та підписаний попереднім президентом Порошенком», — зазначив Герус.

Схожі новини