Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нардепи запровадили кримінальну відповідальність за паплюження могил захисників України

  • 06.06.2019, 17:09
  • 586

Верховна Рада встановила кримінальну відповідальність за спаплюження могил захисників України, ухваливши в цілому закон № 9217.

Про це повідомляє канал «112 Україна».

Спаплюження або руйнування могил учасників Революції гідності, захисників України у XX столітті, учасників стримування держави-агресора каратиметься обмеженням або позбавленням волі на 3−5 років.

Зараз кримінальна відповідальність передбачена тільки за спаплюження або руйнування братської могили чи могили солдата Другої світової — радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, воїнів-інтернаціоналістів та миротворців. Також позбавити волі можуть за осквернення чи руйнування пам'ятника на їхню честь.

Документ також передбачає встановлення відповідальності за неправомірне носіння військової форми зі знаками розрізнення — йдеться про 2550−3400 грн штрафу із конфіскацією форми. При повторному порушенні протягом року штраф може скласти від 3400 до 6800 грн, або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.

Окрім того, Верховна Рада посилила покарання за неправомірні дії із держнагородами.

Купівля/продаж/обмін чи інша оплатна передача ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких тягнутиме попередження або штраф 850−1700 грн та конфіскацію нагороди.

Незаконне виготовлення і носіння нагород може стати приводом для штрафу в 1700—3400 грн з конфіскацією держнагороди, а при повторному порушенні протягом року — для штрафу від 3400 до 6800 грн.

Розглядати справи про порушення з держнагородами будуть суди.

Закон набере чинності наступного дня після його офіційної публікації.

Як відомо, парламент підтримав цей документ за основу у грудні 2018 року 229 голосами народних депутатів, відтоді його доопрацьовували в профільному комітеті.

Схожі новини