Передплата 2024 «Добрий господар»

У Філарета заявили, що Помісного Собору не було і ліквідація УПЦ КП не легітимна

  • 06.06.2019, 11:58
  • 946

У патріарха Православної церкви України (ПЦУ) Філарета стверджують, що підписаний ним документ про ліквідацію Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) не є рішенням Помісного собору і не має юридичної сили.

Відповідну заяву опубліковано на сайті ліквідованої УПЦ КП, передає Українська правда.

«Збори, які були 15 грудня 2018 року в храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплої Софії), не є помісним собором УПЦ КП, а є ситуативним зібранням делегатів УПЦ КП перед Об'єднавчим Собором, яке на вимогу для участі в Об'єднавчому Соборі з боку представників Вселенського патріархату прийняло формальний, ситуативний документ, який немає юридичної сили», — наполягають автори заяви.

Як стверджується, Постанову про ліквідацію УПЦ КП було підписано, бо представники Вселенського Патріархату відмовлялися розпочинати Об’єднавчий Собор у Великій Софії. Але це нібито було формальне зібрання проведене із порушенням норм Статуту УПЦ КП, яке не може називатися Помісним Собором і нести ту ж саму владну силу.

«Опубліковане відео, яке фіксує момент підписання даної „Постанови“, чітко і зрозуміло показує квапливість, поспіх, відсутність будь-яких робочих органів зібрання та підтверджує факт формального прийняття рішення про ліквідацію УПЦ КП», — йдеться у заяві.


Схожі новини