Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Після “плаксивої” весни розпочинається грибний сезон

Хтось нарікав за надто дощову весну і такий же вередливий початок літа, а грибникам сонячна погода “з припарками” - одна благодать! Саме у таку пору час з’являтися на світ божий боровикам. Перші з них уже вилежуються у кошиках щасливців-грибоманів і на базарних прилавках.

Погляньте-но, яке багатство дісталося у ці дні Галині Михальчук, начальнику відділу освіти, молоді і спорту Бережанської міськради на Тернопільщині. Після напруженого трудового тижня (у школах відзвеніли останні дзвінки!) можна відпочити за збиранням грибів і приготуванням смачної юшки, підливки з них.

Галина Василівна каже, що таку красу, яка оце в її руках, можна відшукати у лісах поблизу Лісник, Волиці, а також на віддаленому хуторі Лози, який славиться великими урожаями цих дарів.

— Справжні гриби тільки-но починаються, — розповів кореспонденту «Високого Замку» житель згаданого села Волиці Назарій Легета

. — Брат Михайло у середу зранку ходив до лісу, назбирав кілька десятків боровиків, а мініатюрні, як наперстки, грибочки понакривав листям. Прийде за ними трохи пізніше — нехай підростуть.

На Тернопільщині багато хто смакує свіжою грибною зупою, а от на Львівщині з дегустацією треба зачекати. «Засиділися» гриби у Карпатах.

— Нема у нас ще боровиків, бо надто мокро у лісах. І холоднувато, — пояснила авторові цих рядків жителька села Верхня Рожанка Сколівського району Єва Гладій. — Та й нема часу за ними шукати, зараз даємо раду картоплі…

А от у Закарпатті білі гриби тішать тамтешніх жителів. Вони почали свій придорожній грибний бізнес. Як розповів нам карпатознавець Олексій Тренич, за кілограм класичних боровиків (залежно від того, наскільки активно «брали на зуб» їх слимачки) просять у покупців 100−120 грн.

Схожі новини