Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Експерти розповіли, чого чекати від цін на продукти у червні

  • 05.06.2019, 12:40
  • 757

Овочі "борщового набору" в квітні 2019 року подорожчали на 24,7% порівняно з березнем – з 70 грн до 87,3 грн. Однак з початком літа та стартом збору врожаю повинна початися протилежна тенденція.

Яких цін на основні продукти з раціону українців очікують експерти в червні, пише сайт «Сьогодні».

«Борщовий набір» подешевшає на 30%, вже активно почала надходити на ринок продукція, вирощена на відкритому ґрунті. Традиційно влітку все різко дешевшає", — зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, також очікується традиційне здешевлення ягід.

«Ми вже побачили полуницю зі східних областей України, з Херсонської області… У самий пік сезону найдешевша ціна буде 55−60 грн за кг. До того ж уже є херсонська черешня і черешня із Запоріжжя. На початок цього року була черешня з Закарпаття по 135 грн за кг. Уже сьогодні в Києві можна знайти за 80−90 грн за кг, а буде і 60−70 грн», — впевнений Пендзин.

Як зазначила керівниця департаменту аналітики на оптовому ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, оскільки ягода не зберігається довго, виробники намагаються її розпродати якомога швидше, тому і знижується ціна — навіть всупереч погодним умовам цієї весни.

«Черешня наповнена водою, тріскається. Але початок червня — це той період, коли дуже різко падають ціни на полуницю і на черешню. Це в будь-який рік, навіть неврожайний, оскільки цей період — пік збору врожаю… Але середня ціна вище, ніж торік, оскільки якісної ягоди мало і вона дорожче, ніж роком раніше. А неякісна ягода продається в ту ж ціну, що і минулого року», — сказала Гетьман.

Разом з тим, очікувати падіння цін на м'ясо не варто, попереджає спеціалістка.

«У нас свинина і так дешева. Тому що, за великим рахунком, повністю обрізаний експорт свинини, в зв'язку з африканською чумою свиней. Тому все, що робимо, вживаємо», — пояснив Пендзин.

З тих же причин не змінюватиметься вартість сирого молока. Не впаде ціна і на курятину, доповнює Пендзин.

«Курятина безпосередньо залежить від європейського ринку, де навряд чи будуть зміни. Вона переважно йде на експорт і мало залишається в Україні. Якщо є проблеми в Європі щодо нашого експорту, то у нас курятина дешевшає. А якщо там немає проблем, у нас повністю європейська ціна, і навіть дорожче, ніж в Польщі, країнах Балтії. Така ж ситуація і з соняшниковою олією — воно дорожче, ніж в Іспанії», — зазначив Пендзин.

Схожі новини