Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Заради цих квітів почала вставати о п’ятій ранку»: у художній галереї відбулася виставка  високих борідкових ірисів

Свято веселкових барв і позитивних емоцій уже вдруге подарували львів’янам любителі чудової квітки – ірисів, організувавши в Арт-галереї «Мадам Пальмгрен» виставку високих борідкових ірисів (борідкові іриси — найбільш популярний і численний клас великоквіткових сортів висотою до від 70 см). Краса квітів та  розташування виставки у центрі Львова, біля Домініканського собору, зібрало на святі ірисів чимало поціновувачів.

Організаторки виставки — львів’янки Ірина Лукава-Савчук та Надія Коцан та рівненчанка, яку називають «ірисовою феєю», Олена Гандзюк. Назва «іриси» з грецької перекладається, як веселка. Колекціонерки показали найкращі сорти українських та закордонних селекціонерів, а також перспективні сіянці власної селекції. Ірина Лукава-Савчук та Надія Коцан розповіли, що починали вони з того, що купили на базарі саджанці ірисів за 5 грн. Згодом докуповували по одному сорту, з кожними роком все дорожчі. Вартість квітів сильно коливається. Якщо купувати за кордоном, ціна може сягати 50−60 доларів і вище. В Україні — від 30 грн до кількох сотень гривень.

«Зараз у наших обох колекціях налічується до 600 сортів ірисів, а у світі їх є десятки тисяч сортів», — зазначає Ірина Лукава-Савчук.

«Щоб вивести один сорт, треба запилити квіти, отримати насіння, висіяти його, а коли зійде, то доглядати рослини 2 — 3 роки, щоб зі ста рослин залишити максимум для подальшого розведення» — розповідає пані Ірина.

Ірис — сонце- і теплолюбна квітка, полюбляє більше сухий грунт. На осінь треба сухе листя обрізати, щоб не гнило. Коріння теж обов’язково має бути чистим. Але загалом це вдячна квітка.

«Як і всі ми, квітка також потребує любові, щоб біля неї ходили, доглядали, — зазначає Надія Коцан. — Якщо вона отримає відповідний догляд, тоді віддає вам свою любов, своє цвітіння».

Вразило різноманіття барв квітів — від білих, різних відтінків рожевих, синіх, жовтих, бордових і аж до темно-фіолетових, майже чорних. Це квіти української селекції. Є навіть сорт «Ліна Костенко». Зараз у тренді так звані сорти космічного періоду, тобто оригінальної форми. Чимало з цих сортів отримували нагороди на різних виставках. В Україні є Українська спілка ірисів (до якої, до речі, входять наші львів’янки). Це одна із 11-ти спілок, які діють у світі. Найбільше іриси вирощують в США, Австралії, а останнім часом вони стали поширені і в Європі.

А от «ірисова фея», рівненчанка Олена Гандзюк цього разу привезла до Львова понад 100 сортів ірисів зі своєї багатої колекції. Каже, непросто було їх транспортувати, але дуже хотілося продемонструвати, наскільки ця квітка шикарна. Пані Олена навчалася у Львівському медуніверситеті, тому завжди із задоволенням приїжджає до міста Лева.

У квітнику, який плекає пані Олена вдома, понад 500 сортів ірисів. Їх вона замовляє у США та Австралії. Догляд за квітами для неї — відпочинок. Через іриси навіть почала вставати на годину швидше — о п’ятій ранку. Полюбляє пити каву серед ірисів. Це захоплення не могло не передатися відвідувачам виставки. Авторка цих рядків протягом двох днів навідувалася на виставку, аби помилуватися красою ірисів. Не приховувала свого захоплення й одна з відвідувачок, Ірина Васильків: «Досі бачила таку красу тільки на сайтах фахівців-ірисівників та у каталогах. Сьогодні багато знаних лише за назвами сортів вперше побачила наживо. Борідкові й сибірські, оксамитові й глянцеві, навіть іриси з ріжками вперше побачила».

Захопили квіти й чоловіків. Зокрема, Ярослав Гржибовський рекомендував завітати на виставку усім знайомим, аби помилуватися справжнім чудом. Побувала на виставці й наша колега-високозамківка Оксана Тарнавська, яка має хобі — малювання. Вражена кольорами та формами чудових квітів, і запевнила, що іриси обов’язково ляжуть на полотно її майбутніх картин.

Схожі новини