Передплата 2024 «Добра кухня»

Мобільний зв'язок став ще… мобільнішим: як українці змінюють мобільних операторів

  • 03.06.2019, 17:45
  • 862

Ще не так давно користувачі мобільного зв'язку були обмежені прив'язкою до свого оператора. Перенести номер було неможливо – якщо хтось хотів перейти до іншого постачальника мобільних послуг, то змушений був прощатись із номером телефону.

Та в травні все змінилося — в Україні запрацювала послуга Mobile number portability (MNP). Вона дозволяє перейти до іншого оператора та залишити старий номер. Цікаво, що перший абонент в Україні перейшов з lifecell до Vodafone.

Вибір абонентів: Vodafone найдоступніший

За даними Українського державного центру радіочастот, за перші три тижні абоненти подали 9946 заявок на послугу MNP і 3091 номер було перенесено.

І поки аналітики продовжують розмірковувати, в кого завдяки MNP збільшиться кількість клієнтів, перші результати вже є: найбільше втратив від переносу Київстар, а ось Vodafone та lifecell вийшли «в плюс». В чому ж причина такого вибору українців? Очевидно, що людей хвилюють тарифи, якість послуг та можливість їх вибору.

Мобільний номер є основою і для мобільного паспорту Mobile ID, що дає доступ до нових послуг та можливостей: від електронного документообігу до комунальних та державних сервісів. Клієнти Vodafone вже можуть через Mobile ID оформляти довідки про склад сім'ї, реєстрацію місця проживання та навіть замовити технічний паспорт нерухомості в БТІ. Загалом Mobile ID пропонуватиме понад 100 різних сервісів для приватних користувачів і бізнесу. Ця послуга вже працює у Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі.

Який же мобільний оператор найдоступніший сьогодні? Видання Liga Tech проаналізувало рівень тарифів операторів за розміром середнього чека абонента — ARPU (Average Revenue Per Unit).

За підсумками початку цього року, найбільшими виявилися витрати абонентів lifecell: у середньому 67 грн. на місяць. Київстар посів друге місце з 60 гривнями на місяць.

А найбюджетнішим є Vodafone: абоненти цього оператора витрачають усього 55,4 грн. на місяць. Саме за поєднання низьких цін та якості послуг за міжнародними стандартами у цього оператора голосують українці своїми SIM-картами.

Що пропонують мобільні оператори?

Мінімальний тариф Vodafone — Family Plus за 70 грн на місяць. Це безлімітні дзвінки в середині мережі та 1 Гб інтернету (+1Гб на 6 міс.), безлімітне спілкування у месенджерах, 60 хв на інші мережі та за кордон. Найдорожчий тариф оператора — «Інтертнет-безліміт» за 150 грн.

У Київстар мінімальний тариф — «Безліміт Соцмережі» за 75 грн (на 4 тижні). За ці гроші абонент отримує дзвінки в середині мережі і 2 Гб інтернету, а також безлімітний трафік у Facebook, Twitter, 30 хв на інші мережі та за кордон. Найдорожчий тариф оператора — «Максимальний Безлім» за 225 грн.

lifecell мав найвищі тарифи, наприклад, Хайп за 100 грн, і тільки нещодавно з'явився тариф «Чотири безліміти», що коштує 40 грн (на 4 тижні). Тариф включає безлімітні дзвінки всередині мережі, інтернет-трафік для перегляду відео та меседжингу, 30 хвилин дзвінків на інших операторів та тільки 100 МБ інтернету на день (після їх використання доступ до інтернету блокується до наступного дня). Найдорожчий тариф оператора — «ЛайфХак» за 175 грн.

Переходити чи ні — вирішувати вам. Очевидно, що послуга MNP дає ще більшу мобільність, а операторам — можливість позмагатися за абонентів тарифами та якістю послуг.

Схожі новини