Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не впорався із власними пороками владолюбства і гордині»: один із єпископів ПЦУ звинуватив Філарета у «бунтарстві»

  • 02.06.2019, 10:58
  • 1 181

Єпископ ПЦУ Адріан (Кулик) заявив, що почесний патріарх Філарет скликає київських священиків «для складання присяги на вірність УПЦ КП».

Про це він написав у своєму Facebook, передає УНІАН.

«Мені телефонують священики-настоятелі Київських храмів, які досі (формально) під керівництвом колишнього Київського митрополита Філарета (Почесного Патріарха), із запитанням: «Владико, Філарет скликає всіх священиків Києва до себе на Пушкінську 36 у понеділок на 11 годину. Він буде вимагати (шантаж/залякування/погрози) від нас щоб ми підписали присягу на вірність УПЦ-КП і йому персонально як патріарху КП. Що нам робити?», — написав церковнослужитель, додавши, що Філарет вже «відділився від ПЦУ».

Він закликав священиків приймати рішення самостійно або «йти за компанію з професійним розкольником і бунтарем, який не впорався із власними пороками владолюбства і гордині, не дослухався до голосу соборного розуму Церкви, шляхом розколу і руйнування УПЦ/ПЦУ, заради вдоволення своїх владних амбіцій».

Філарет заявив, що не буде виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом. 14 травня Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він залишається чинним патріархом. Також Філарет додав, що Епіфаній порушує домовленості, досягнуті на Об`єднавчому соборі 15 грудня, що призвело до двовладдя у ПЦУ.

За його словами, Епіфаній має нести відповідальність за зовнішнє представництво церкви, а патріарх — за внутрішнє церковне життя в Україні. Пізніше він уточнив, що домовленість носила усний характер та письмово не зафіксована. Почесний патріарх також незадоволений грецьким уставом ПЦУ та заявив про намір скликати собор і внести зміни в статут. На думку Філарета, статус митрополії не відповідає реальній вазі ПЦУ. Митрополит Київський Епіфаній спростував наявність домовленостей з Філаретом щодо розподілу влади.

Схожі новини