Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Літні канікули: куди відправити дитину відпочивати та у скільки це обійдеться українським родинам

  • 02.06.2019, 09:58
  • 547

Починаються літні канікули, і перед багатьма сім'ями, які не мають дідусів-бабусь в селі або на дачі, постає питання: куди прилаштувати школяра на літо. Це може бути дитячий оздоровчий табір, умови в якому визначаються товщиною гаманця батьків.

Про це пише сайт «Сьогодні».

Ціна питання

Пропозицій для відпочинку школярів предостатньо, вартість — від мінімальних 4,5 тис. грн в регіонах до 5,5 тис. грн в Києві за двотижневе перебування дитини в шкільному або приміському таборі. І майже від 10 тис. грн і більше — на дитячій базі відпочинку в Карпатах або на Чорному морі. Якщо місяць канікул школяр проведе з батьками під час їх відпустки, то ще два місяці відпочинку і вражень для столичного чада обійдуться сімейному бюджету мінімум в 22 тис. грн. Це, якщо вірити держстатистиці, трохи більше двох середніх зарплат по країні на квітень 2019 року.

Що вибрати

Як розповіли нам в Туристичній асоціації України, якщо батьки хочуть, щоб дитина не просто відіспалася і набрала вагу від хорошого харчування, але і з інтересом і безпечно провела час, треба орієнтуватися на вартість відпочинку від 8 тис. грн за зміну. За ці гроші є класичні пропозиції по всій Україні: з 5-разовим харчуванням, плюс щоденні майстер-класи з виготовлення виробів своїми руками (випалювання по дереву, вишивання, ліплення, гончарство тощо), а також естафети, квести, сюжетно -ролевие гри, пікніки, вечірки. Вік: від шестирічок до старшокласників. У багатьох таборах батькам обіцяють фото- і відеозвіт про те, як їх дитина відпочила.

Цікавий дитячий відпочинок у Карпатах стартує від 9,8 тис. грн за 14 днів. За ці гроші діти живуть в 1-поверхових котеджах, є цілодобово адміністратор, чергова медсестра і охорона території, 5-разове харчування. У раціоні: овочі, риба, м'ясо, фрукти, ягоди, випічка, причому не з напівфабрикатів, а ручної роботи. Деякі табори на вибір пропонують програми: з щоденним 4-годинним заняттям англійською, німецькою, іспанською мовами або просто активні ігри з тренером, аніматором. Плюс кілька екскурсій: наприклад, на страусині і оленячі ферми, одноденні турпоходи.

Ціна відпочинку біля моряз подібними умовами сервісу і харчування, але проживання в багатоповерхових корпусах і без екскурсій (Бердянськ, Скадовськ), стартує від 13,5 тис. грн за 14 днів. Втім, за такі гроші можна відпочити навіть у Болгарії під Варною, включаючи дорогу (автобусом, з Києва по 14 годин на шляху туди і назад, квитки в обидва кінці — від 1000 грн).

Екстрим

Активних хлопців і дівчаток можна відправити в так звані екстрим-табори. Діти освоять каякінг і рафтинг (сплав на байдарках і плотах), скелелазіння, навчаться орієнтуватися в лісі, будувати укриття від дощу з гілок, розпалювати багаття без сірників і готувати на ньому їжу, метати в ціль ножі і сокири, стріляти з лука і арбалета. Правда, зміни короткі — всього 9−10 днів, і ціна від 10 тис. грн.

Схожі новини