Передплата 2024 «Добра кухня»

Українські студенти вперше запустили ракету

  • 01.06.2019, 12:52
  • 624

Студенти і викладачі Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара спроектували ракету-носій, успішно запустили її і вивели два супутники.

Про це напередодні повідомило Міністерство освіти України.

Зазначається, що студенти ДНУ запустили твердопаливну ракету на полігоні Павлоградського механічного заводу.

«Це вперше серед українських вузів, коли проект реалізований за повним циклом — від виготовлення твердого палива, проектування ракети і двигуна, до запуску і фіксації зовнішніх покажчиків», — йдеться в повідомленні.

Всього команда підготувала дві ракети. Розмір кожної з них близько 170 сантиметрів, а вага — 7 кілограм. Вантажопідйомність CanSat-носія однієї з ракет становила близько 700 грам, іншої — до 300 грам. Однак під час підготовки до запуску бортовий контролер ракети з більшим навантаженням вивів помилку, і її запуск вирішили відкласти.

Для проектування ракети студенти використовували макети моделей, застосовуваних у військовій галузі. Їм вдалося переобладнати двигун, а також опрацювати склад палива і систем, які будуть показувати технічний стан приладу під час польоту.

Запущена ракета піднялася на три кілометри і змогла випустити два університетських дослідних апарати-супутники. Вони дозволили виміряти атмосферний тиск і температуру на заданій висоті, зняти проби повітря, а також зняти фото і відео.

Разом з командою ДНУ над проектом два роки працювали фахівці Г О Ноосфера і Національного центру аерокосмічної освіти молоді України. Організаційну підтримку надали Південний машинобудівний завод і Павлоградський механічний завод.

Раніше українське конструкторське бюро Південне представило ракету-носій легкого класу Циклон-1М, яка зможе виводити на сонячно-синхронну орбіту апарати вагою до 750 кілограм.

А також відомо, що в Україні планують створити космодром на березі Чорного моря.

Схожі новини