Передплата 2024 ВЗ

Підлітковий велосипед: як правильно вибрати?

Людина віком з дев'яти до тринадцяти років має повне право на власний транспорт.

Щоправда, в Конституції це не прописано і транспорт цей — підліткові велосипеди, які можна купити тут. Разом з тим техніка досить доросла, бо збирається майже з тих самих запчастин, що і дорослі моделі, але має власні особливості.

Чим відрізняється велосипед для підлітка

Теоретично всі відмінності відштовхуються не віку дитини, а від зросту. Через це ряд моделей заведено називати підлітковими. Наприклад, якщо у велосипеда:

  1. Більш вузьке кермо, менша відстань між гріпсами.
  1. М'яка підвіска спереду і ззаду (хоч це не обов'язково.
  1. Рама висотою до 17 дюймів.
  1. Колеса мають діаметр 20 або 24 дюйми.

Такий велосипед можна вважати підлітковим і він влаштує водія зростом до 1,5 метрів. Якщо вище, буде потрібно переобладнання, або купівля іншого велосипеду.

Дитячі підліткові велосипеди, так само як і дорослі, поділяються за призначенням. Частина призначена для поїздок містом по рівному асфальту, частина розрахована на бездоріжжя, частина більш універсальна, так звані велосипеди для прогулянок. Останні, напевно, підійдуть більше для дівчаток, бо хлопцям в такому віці ще хочеться підкорювати стихію або ставити рекорди швидкості.

На що звертати увагу при купівлі

Перш за все — на зріст. Незважаючи на поради лікарів, деякі батьки купують велосипеди дітям на виріст. Це не дуже правильно, оскільки діти отримують незручну посадку, а разом з нею неправильну поставу, яку треба буди виправляти, якщо не лікувати. Користі від такого активного відпочинку не дуже багато.

Безпосередньо перед купівлею слід чітко налаштувати висоту керма та сидіння. Дитина має обома ногами стояти на землі, майже не контактуючи з сідлом. Якщо у велосипеда висока рама, вона має бути на відстані приблизно з долоню від проміжності дитини. Але і завелика відстань теж може зашкодити. Якщо все налаштовано вірно, дитина зможе без проблем зупинятись та стрибати на велосипед, не лякаючись травм.

Вага велосипеда також має значення. Батьки не будуть кожного разу заносити велосипед додому, тому нехай дитина сама спробує пронести його декілька метрів. Якщо велосипед виявився занадто важким, слід вибрати більш легку алюмінієву модель (мається на увазі рама), або з меншою кількістю додаткового обладнання. Також не буде зайвим подбати про безпеку — завчасно придбати шолом, наколінники, сітловідбивальні стрічки та освітлювальні прилади.

Схожі новини