Передплата 2024 «Добра кухня»

Звільнення моряків та війна в Україні: Волкер розповів про що говоритимуть Трамп з Путіним на зустрічі

  • 30.05.2019, 08:58
  • 507

Українське питання, включно з необхідністю звільнення Росією українських моряків і кораблів, залишається на порядку денному відносин США і РФ, у тому числі на запланованій наступного місяця зустрічі Трампа й Путіна.

Про це у Вашингтоні на конференції у Фонді Карнегі за міжнародний мир заявив спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер, повідомляє власний Укрінформ.

«Як усі пам'ятають, минулого грудня планувалася зустріч президентів Трампа й Путіна в Аргентині. Вона була скасована через те, що за тиждень до того Росія атакувала український флот, захопила кораблі та ув'язнила моряків, перемістивши їх на територію РФ. Отже, зустріч була відкликана, і це був дуже гарний крок, я думаю, це було правильним», — зазначив представник Держдепу.

Відтоді, за його словами, Вашингтон не припиняє наполягати на звільненні моряків.

Волкер нагадав, що Міжнародний трибунал з морського права виніс рішення в цій справі на користь України. «Дії Р Ф жодним чином не відповідають міжнародному праву, у них немає підстав надалі затримувати моряків, але вони досі роблять це», — констатував американський дипломат.

Однак, за його словами, крім необхідності звільнення українських моряків і кораблів, між РФ і США залишається безліч нерозв'язаних проблем, які потрібно обговорювати. Йдеться про контроль над озброєннями (у тому числі ядерними), ситуацію у Венесуелі, Сирії, Північній Кореї, дипломатичне протистояння, бойові дії на Донбасі, анексію Криму.

Тому, за словами Волкера, було б добре, якби Трамп і Путін могли зустрітися й обговорити теми, щоб «визначитися, чи є можливість трохи охолодити ситуацію, знайти шляхи, де можна діяти конструктивно».

Водночас, представник Держдепу підкреслив: «Це не говорить про те, що ми не опікуємося питаннями України. Ми повинні намагатися владнати всі великі розбіжності між двома великими країнами».

Раніше Дональд Трамп на початку травня заявив, що планує зустрітися з Володимиром Путіним на саміті G20, який відбудеться наприкінці червня в японському місті Осака.

Схожі новини