Передплата 2024 ВЗ

Портнов у своїх заявах до ДБР висловлює якісь припущення і фантазії , - адвокат

  • 28.05.2019, 12:28
  • 763

У своїх заявах до ДБР екс-заступник глави Адміністрації президента України Андрій Портнов просить провести досудове розслідування і використовує у них терміни "ймовірно" та "могло б бути", що вказує на висловлення ним припущень, а не наявність реальних відомостей про наявність яких-небудь "злочинів".

Про це під час прес-конференції заявив адвокат Ігор Головань, передає телеканал «Прямий».

«Я застеріг би від сприйняття цієї взагалі історії як якоїсь помсти особистої пана Портнова президенту Порошенку. Тому що це так не виглядає. Якщо ми подивимося на комплекс, як це робиться, то, дякуючи пану Портнову, ми можемо оцінювати, що і як подається, він певні тексти публікує у Facebook, у Telegram-каналі і будь-то може сам прочитати те, що там називається заява про злочин. І, якщо ви прочитаєте, то у вас виникне таке враження, що там наводиться такий перелік подій (не будемо зараз говорити про те, чи вони відповідають дійсності, чи не відповідають), цей перелік подій перемежований термінами типу: «ймовірно», «могло б бути», «очевидно» та ін. фразами, які мають убезпечити того, хто підпише цю заяву, від певних обвинувачень у завідомо неправдивому повідомленні про злочин. Тобто робляться спеціальні застереження, які говорять про те, що ну не знає заявник точно, чи то було те, про що він пише, чи не було. І в кінці ставиться: прошу провести досудове розслідування. Тобто за цим лекалом, ну ми зараз знаємо про існування на вчора, якщо вірити ЗМІ, якщо ми говоримо про пана Портнова, то там було чотири заяви, а опубліковано ним, наскільки я пам'ятаю, три. І всі вони за структурою, за трафаретом — вони всі абсолютно схожі.

Тобто автор заяви навіть у заяві пише, що йому якісь відомі факти. Він висловлює там, у своїй заяві, припущення, навіть деякі можна їх назвати фантазіями, і він дуже хотів би, щоби ці припущення за допомогою допитів, експертиз, обшуків та інших засобів кримінально-процесуальних, було перевірено", — наголосив адвокат.

Днями Петро Порошенко під час відвідання «Книжкового Арсеналу» у Києві заявив журналістам про те, що заява до Державного бюро розслідувань екс-заступника глави Адміністрації президента України Андрія Портнова, в якій той звинувачує владу України у «провокуванні» РФ на агресію проти українських моряків у Керченській протоці є спробою зняти відповідальність з Кремля за військову атаку проти ВМФ України.

Нагадаємо, раніше близький соратник Віктора Януковича Андрій Портнов у заяві до ДБР вказав, що Петро Порошенко, «діючи умисно, у складі організованої групи осіб, володіючи всією повнотою інформацій про напружену ситуацію у Керченський протоці, високу вірогідність агресивних дій збройних сил Російської Федерації, повністю розуміючи ризики своїх дій у вигляді загрози життю, здоров’ю та свободі українських військовослужбовців, пошкодження та втрати військової техніки і зброї, наказав (або узгодив наказ) здійснити перехід корабельної групи ВМС 3С України з Чорного моря до Азовського моря через Керченську протоку, яка перебувала під повним контролем значно та очевидно переважаючих сил ВМФ Російської! Федерації».

Насправді ж українські судна здійснювали плановий прохід з порту Одеси до порту Маріуполя поблизу Керченської протоки, як і чимало разів до нападу російських кораблів. Це відбувалося і в період, коли Росія давно вже контролювала Керченську протоку. До 25 листопада 2018 року російські кораблі не мали жодних претензій до українських, проте чомусь саме того дня вирішили напасти на них.

25 листопада прикордонні кораблі РФ здійснили агресивні дії проти трьох кораблів ВМС З С України під час їх переходу з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря. Зокрема, прикордонний корабель РФ здійснив таран рейдового буксира. В результаті зіткнення з прикордонними силами ФСБ РФ в Керченській протоці поранення отримали шість українських моряків.

Схожі новини