Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні з'являться нові посади лікарів

Міністерство охорони здоров'я України вводить нові посади "лікаря фізичної та медичної реабілітації", "фізичного терапевта", "ерготерапевта", "асистента фізичного терапевта" і "асистента ерготерапевта".

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

«В Україні з’являться лікарі фізичної і медичної реабілітації, фізичні та ерготерапевти. Вони не „лікуватимуть“ ваннами з глиною, парафіном чи струмом, а командно відновлюватимуть функціональні можливості людини», — йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначають, що робота нових фахівців буде спрямована насамперед не на саме захворювання або травму пацієнта, а на роботу з усунення обмеження діяльності внаслідок цього захворювання або травми.

Таким чином, методи реабілітації, які, як вважають у МОЗ, не мають доведеної ефективності — електроди і струм по тілу пацієнта, парафінотерапія, компреси або ванни з глиною, — залишаться в минулому.

Також на сторінці в Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун детальніше розповіла про обов'язки кожного фахівця на своїй посаді.

Зокрема, доктор фізичної та реабілітаційної медицини очолюватиме реабілітаційний процес, організовуватиме і координуватиме виконання повного реабілітаційного циклу.

Фізичний терапевт визначатиме, як покращити якість життя та руховий потенціал людини. Також він здійснюватиме заходи, спрямовані на покращення діяльності опорно-рухового апарату і організму в цілому, рівноваги, координації, збільшення сили, витривалості м'язів і вдосконалення спритності рухів.

Водночас ерготерапевт допоможе відновити втрачені або обмежені функції руху і координації. За словами Супрун, ерготерапевти допомагають пацієнтам знову навчитися доглядати за собою — самостійно одягатися, роздягатися, митися, готувати і їсти. Крім цього — заново вчитися працювати, розважатися, освоювати нові хобі та спілкуватися.

Як додала в. о. голови МОЗ, в мультидисциплінарній команді з реабілітації також має бути психолог, соціальний працівник, медсестра/медбрат, мовний терапевт та інші спеціалісти за необхідності.

Схожі новини