Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стало відомо, чим Росії загрожує невиконання рішення Морського трибуналу

  • 25.05.2019, 17:43
  • 3 679

Невиконання рішення Міжнародного трибуналу з морського права, який 25 травня зобов'язав Росію звільнити захоплених в Керченській протоці українських моряків і кораблі, загрожує Москві новими секторальними санкціями і складнощами з навігацією російських кораблів у міжнародних водах.

Про це заявив керівник групи адвокатів, які захищають українців, Микола Полозов в Гамбурзі, повідомляє «Сегодня».

Згідно з рішенням суду, Росія повинна «прямо зараз звільнити» моряків.

«З моменту, як Трибунал виніс рішення, у російської влади цей обов'язок виник. Те, що вони його не виконують, матиме негативний політичний і економічний потенціал для Росії», — підкреслив адвокат.

Він також додав, що для російської влади тепер буде дуже складно придумати правдоподібне пояснення, чому вони утримують військових моряків.

«У Росії є маса інструментів для того, щоб прийняти юридичне рішення щодо їх звільнення навіть без припинення кримінальної справи, хоча, на мій погляд, жодної кримінальної справи не може бути взагалі», — сказав Полозов.

Він підкреслив, що Київ і команда адвокатів в Росії будуть звертатися до російської влади з вимогою звільнити моряків, посилаючись на рішення Трибуналу.

За його словами, будь-яка «користь», яку російська влада могла витягти з захоплення моряків, повністю перекривається «політичними зобов'язаннями, які пов'язані з цією ситуацією».

Полозов також розмістив на своїй сторінці в Facebook рішення Трибуналу, яке підтримали 19 суддів. Проти був лише російський суддя Руслан Колодкін.