Передплата 2024 ВЗ

Українську ГТС можуть приватизувати: уряд затвердив модель розділення Нафтогазу

  • 22.05.2019, 18:13
  • 1 004

Кабінет міністрів України затвердив модель реалізації анбандлінгу Нафтогазу, тобто виділення з управління компанії газотранспортної системи України. Ця модель передбачає можливість приватизації української ГТС.

Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 22 травня, передає прес-служба Магістральних газопроводів України (МГУ), якій мають передати ГТС, повідомляє Громадське.

Так, уряд затвердив модель за принципом власності. Ця модель передбачає подачу заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди та отримання майна необхідного для здійснення транспортування газу компанією МГУ. «Це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття Закону про концесію, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO», — повідомляють у прес-службі компанії.

Водночас зазначимо, що ownership unbundling передбачає передачу української ГТС приватному акціонерному товариству МГУ (яке наразі належить державі). Водночас така передача означає можливість приватизації ГТС у майбутньому через продаж акцій МГУ.

Раніше у Нафтогазі заявляли, що затвердження відповідної моделі може призвести до програшу Україною 3 мільярдів доларів Газпрому у Стокгольмському арбітражі та неможливістю виграти новий спір на 11−14 мільярдів доларів.

«Прем'єр-міністр В. Гройсман зобов’язав розробити детальний покроковий план дій, скоординувати включення запобіжників з Європейською Комісією, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Світовим Банком та іншими міжнародними партнерами», — додають у Магістральних газопроводах.

Зазначимо, що розділення Нафтогазу на 2 компанії (відоме як анбандлінг Нафтогазу) та виділення оператора газотранспортної системи в окрему юридичну особу необхідне для виконання Україною своїх зобов'язань в межах виконання рішення Стокгольмського арбітражу та Третьої енергетичної директиви ЄС.

Анбандлінг — вимога ЄС у рамках Третього енергетичного пакету, яка передбачає, що одна і та сама компанія не може одночасно видобувати, транспортувати і продавати газ.

У лютому 2019-го Нафтогаз почав юридичне відокремлення оператора газотранспортної системи.

6 грудня 2018 року у Єврокомісії заявили, що Нафтогаз має розробити договір про своє розділення до кінця 2019 року.

У липні 2018 року у Нафтогазі заявляли, що негайне розділення компанії та виведення з-під її управління газотранспортної системи неможливе через спір з Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

Нафтогаз залучив міжнародну аудиторську фірму ПрайсвоерхаузКуперс для здійснення розділення на дві компанії.

Схожі новини