Передплата 2024 «Добрий господар»

Після зустрічі Зеленського з Путіним: Коболєв розповів, коли відновляться переговори про транзит газу

  • 16.05.2019, 15:52
  • 524

Тристоронні газові переговори між Україною, Росією та ЄС відновляться лише після інавгурації новообраного президента України Володимира Зеленського та його зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв під час інвестиційної конференції у Києві, передає «Громадське».

За його розрахунками, це може статися у червні 2019 року.

«(Російська) сторона офіційно повідомила, що буде говорити лише після того, як новий президент вступить на посаду і відбудеться розмова між паном Зеленським та паном Путіним. Ми очікуємо цієї події», — повідомив Коболєв.

Він також зазначив, що на перебіг цих переговорів впливатиме Німеччина, яка виступає за запуск «Північного потоку-2» — газопроводу, який Росія будує в обхід України. Також вплинути на переговори може позиція США щодо санкцій проти газопроводу, та здатність Нафтогазу продовжувати судову тяганину з Газпромом щодо стягнення з нього 12 мільярдів доларів.

Раніше стало відомо, що Нафтогаз почав переговори зі США про купівлю там скрапленого газу.

Нагадаємо, українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років.

Наразі російський газ до Європи постачається через газотранспортну систему України в межах контракту, який завершується 31 грудня 2019 року. Нового контракту на транзит Україна та Росія досі не уклали. Послуги транзиту російського газу до ЄС щороку приносять Україні по 3 мільярди доларів.

Схожі новини