Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині знайшли могилу головного військового прокурора УНР та встановили пам’ятний хрест

15 травня на Львівщині у селі Білка Перемишлянського району вперше вшанували пам’ять головного військового прокурора Української Народної республіки, генерал-хорунжого Олександра Чеховича

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Місце поховання Чеховича знайшли нещодавно на старому цвинтарі у селі Білка. На таблиці було вказано ім’я і рік смерті — 1928.

«Я писав історію села Білка, була інформація, що нібито Чехович тут жив. Ми прийшли на цвинтар і зробили ретельний огляд закинутого цвинтаря, знайшли пам’ятну таблицю», — розповів краєзнавець Василь Лаба.

Місце поховання Олександра Чеховича відновили військові прокурори Західного регіону України і військовослужбовці Збройних сил України. Вони встановили на могилі пам’ятний хрест.

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, у Чеховича не було родичів.

«Ми вшановуємо пам’ять українського військового юриста, який юридичною нормою і законом з’ясовував важкі політичні перипетії, які впливали на армію УНР у період встановлення українсько держави, розслідував численні справи у ці страшні часи. Як і тоді, так і тепер, ми перебуваємо у стані війни», — сказав Матіос.

Нагадаємо, що Олександр Чехович народився 22 листопада 1870 року у місті Кам’янець-Подільському. Він закінчив Київський кадетський корпус, Військову юридичну академію, служив у артилерійській бригаді російської армії. У 1917 році перейшов на службу українській державі.

З жовтня 1918 року працював головним військовим прокурором УНР.

Чехович змушений був покинути Україну у 20-х роках ХХ століття і переїхав на Галичину, яка тоді була під польською владою. Він оселився в селі Білка, де помер у 1928 році. Могила була закинута, але завдяки мешканцям вона збереглась.

Фото Галини Терещук, Радіо Свобода

Схожі новини