Передплата 2024 «Добрий господар»

Націоналісти і прихильники «БПП» побилися під Конституційним судом — КС відклав розгляд закону про люстрацію

  • 14.05.2019, 13:38
  • 488

Біля Конституційного суду України сталася бійка між активістами ВО «Свобода» та партії «Нацкорпус» з одного боку та представниками партії «БПП «Солідарність» — з іншого.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Силове протистояння виникло після того, як представники ВО «Свобода» почали звинувачувати, зокрема, чинного президента Петра Порошенка в низці невдач на фронті — у втратах українських військових під час «Іловайського котла» та під час оборони Дебальцевого, в корупції в армії, а також ставити йому в провину скасування КС норми про незаконне збагачення.

У відповідь активісти «БПП «Солідарність» почали скандувати «Ганьба!», після цього сталася коротка бійка, яку оперативно припинили присутні на місці правоохоронці.

Наразі обидва табори мітингувальників розділені кордонами бійців Національної гвардії та Нацполіції. Одна сторона скандує «Конституція не позеленіє», їхні опоненти скандують «Свинарчуків Порошенка за ґрати».

Інформації про постраждалих унаслідок інциденту поки що немає.

Тим часом Конституційний суд відклав розгляд закону «Про очищення влади», повідомляє джерело «Інтерфакс-Україна».

Причина перенесення розгляду й дата, коли може бути розглянуто це питання, поки що не відомі.

Як повідомлялося, у 2015 році з поданням про конституційність закону «Про очищення влади» до КС звернулися Верховний Суд України, який направив два подання, і 47 народних депутатів. Усі три подання об'єднано в одне конституційне провадження.

Так, Верховний Суд у своїх поданнях порушує питання про конституційність положень цього закону, які стосуються заборони для певних осіб, щодо яких здійснюється люстрація, протягом 10 років обіймати посади.

Ідеться про осіб, які обіймали сукупно не менше ніж один рік у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року посади члена Вищої ради юстиції (крім голови Верховного Суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника.

Ця заборона застосовується до осіб, які обіймали ці самі посади в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року й не були звільнені в цей період за власним бажанням.

Крім того, оскаржуються положення цього закону про заборону обіймати посади для суддів, які прийняли рішення проти учасників Євромайдану.

У поданні 47 народних депутатів ідеться про конституційність положень закону про заборону обіймати посади для осіб, які протягом щонайменше одного року в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймали посади президента, прем'єр-міністра України, членів уряду, голови Національного банку України, керівників силових структур, глави адміністрації президента.

Депутати оскаржили аналогічну заборону щодо осіб, які обіймають зазначені керівні посади в органах влади в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а також працівників правоохоронних органів, слідчих, оперативних працівників, працівників органів прокуратури, які брали участь у затриманні осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до законів про амністію, складали на них рапорти та протоколи про адміністративне правопорушення.

Схожі новини