Передплата 2024 «Добра кухня»

Штраф за вандалізм — «аж» 90 тисяч грн

Держархбудконтроль встановив, що підрядник, який зніс історичну будівлю у Стрийському парку, «відхилився від документації»

Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю міста Львова перевірила кричущу ситуацію у Стрийському парку, за адресою вул. Уласа Самчука, 16, де протягом останнього місяця підрядники ТзОВ «Львів-Енергія» зруйнували історичну пам’ятку. Йдеться про один із виставкових павільйонів Галицької крайової вистави 1894 року. Як з’ясувала журналіст «ВЗ», за руйнацію архітектурної цінності підрядник відбудеться символічним штрафом — 90 тисяч гривень…

Нагадаємо, у Львівській міській раді назвали цю руйнацію «вандалізмом». «Користуючись святковими та вихідними днями, вандали зруйнували історичну будівлю на вул. Уласа Самчука, 16, — йдеться у прес-релізі ЛМР. — Замість здійснення реконструкції, власники будівлі знесли частину історичної пам’ятки. Місто вимагає її відновити, а керівництво Стрийського парку та чиновників, у чиїй компетенції є забезпечення належного контролю, буде притягнуто до відповідальності».

Як уже повідомляв «ВЗ», ні в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, ні у міському Держархбудконтролі буцімто не знали, що історичну пам’ятку у парковій зоні методично розбирають вже протягом місяця. Навіть коли ще 19 квітня «Високий Замок» написав, що від будівлі не залишили каменя на камені, на це не звернули уваги. У Львівській міськраді «прозріли» лише 6 травня і видали свою «гнівну» заяву. Таке враження, що у міськраді грають вар’ята, щоб зберегти обличчя. Тобто і палкими захисниками історичної спадщини себе показати, і з забудівельником залишитися в добрих стосунках. Бо, згідно із даними системи Youcontrol, власниками ТзОВ «Львів-Енергія» є Юрій Ломага і Олексій Різник — адвокати депутата ЛМР, відомого бізнесмена Григорія Козловського. Ще влітку 2018 року виконком Львівської міськради затвердив ТзОВ «Львів-Енергія» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будівлі на вул. Уласа Самчука, 16 у межах пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Стрийський парк». У реконструйованому приміщенні має бути елітний ресторан.

Керівник юридичного відділу Інспекції ДАБК м. Львова Святослав Кіндратів розповів журналісту «ВЗ» таке: «За результатами перевірки було встановлено, що на даному об’єкті будівництва підрядником здійснено відхилення від проектної документації. Про що складено відповідні документи, які стануть підставною для накладення штрафу на генерального підрядника, а також відповідальну особу, яка здійснює нагляд. Штраф орієнтовно буде до 90 тисяч гривень. Ми обстежили проектну документацію і оцінили роботи, проведені на об’єкті. Виявили, що між документацією і здійсненими роботами є певні розбіжності. Наразі підрядник отримав припис зупинити всі роботи до моменту усунення порушень.

— Пане Святославе, так він же там усе зніс, що було. Ясно що він «відхилився від документації»!

— Він не все зніс, є ще частина фундаментів, які залишилися. Але це не зовсім відповідає документації…

— А хіба Держархбудконтроль не знав, що об’єкт розбирають? Бо його розбирали вже протягом місяця.

— Так у них проектом передбачено, що вони мають розібрати об’єкт. Але є порушення в тому, як і що вони розбирають. Вони демонтували те, що мали залишити.

Фото Юлії Підлужної.

Схожі новини