Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До України повернули унікальну реліквію родини Скоропадських

  • 07.05.2019, 20:09
  • 944

У Національному музеї історії України відкрили виставку «Повернення», присвячену іконі «Богородиці Володимирській», яка належала родині останнього гетьмана України Павла Скоропадського.

Ікону на аукціоні в Женеві викупив український колекціонер Ярослав Голдун, повідомляє «Укрінформ».

«Коли Ярослав Голдун звернувся до нашого музею з проханням надати експертний висновок, то робота була нелегкою, але дуже цікавою для наших дослідників. Єдність нашого бажання з власником показати цю ікону українцям, спільноті була беззаперечною. Представити цю ікону ми вирішили в проекті „Повернення“, який буде мати продовження. Це повернення раритетів, історичних українських артефактів в Україну, і така назва, щоб оповідати не лише про майстрів, про ту школу, яка створила цю ікону, не лише про власників. Ми хочемо привернути увагу до того, що завдяки зусиллям, патріотизму, переконанням наших співвітчизників до нас повертаються артефакти, які могли б і не повернутися в Україну», — сказала на відкритті виставки директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська.

Повернена ікона належить до строганівської школи іконопису, оздоблена срібними з позолотою шатами невідомого майстра (Волинь 17 ст.).

У 1918 році була вивезена родиною Скоропадських за кордон і весь цей час зберігалася в родині Павла та Олени Скоропадських, спочатку в Німеччині, згодом у їх молодшої доньки Олени Отт-Скоропадської. Як розповів власник ікони, колекціонер Ярослав Голдун, він придбав ікону родини Скоропадських на аукціоні в Женеві, на який її виставили нащадки Олени Отт-Скоропадської в 2018 році. Він зазначив, що основними покупцями православних ікон зазвичай на таких аукціонах є російські колекціонери, тому йому довелося витримати певну конкуренцію.

«Помітивши цю ікону (на аукціоні — ред.), я звернув увагу, що вона належала Павлу Скоропадському. Ми зв'язалися з аукціоном, хотіли повернути ту ікону в Україну поза аукціоном, бо шанси придбати її на аукціоні завжди мізерні, оскільки основними гравцями на аукціонах ікон безперечно є росіяни. Нам було відмовлено, тому я був вимушений брати участь в цьому аукціоні. Була ціль — повернути ту ікону власне в Україну, щоб вона не залишилася в Швейцарії чи не поїхала в Росію», — розповів Ярослав Голдун.

На звернення власника фахівці Національного музею історії України разом з Музеєм гетьманства та фахівцями Інституту української археографії та джерелознавства провели дослідження реліквії.

Зокрема мистецтвознавець, дослідник ікон Дмитро Степовик вважає, що ікона родини Скоропадських насправді є одним із списків (копій) 17 століття з Вишгородської ікони Божої Матері, яка зараз відома широкому загалу під назвою Володимирська ікона Божої Матері, і яка знаходиться в Третьяковській галереї в Москві.

Як повідомила на відкритті виставки Тетяна Сосновська, ікона Скоропадських буде експонуватися в музеї протягом місяця. Також за згодою власника ікони буде продовжено подальше її дослідження, до якого долучаться співробітники музею, фахівці з інших музейних та наукових установ.

Схожі новини