Передплата 2024 «Добрий господар»

Сприяє урожаю зернових: метеоролог розповіла, як вплине аномальна погода в Україні

  • 07.05.2019, 11:58
  • 610

Нинішні погодні умови сприяють урожаю зернових на більшості території України.

Таку думку висловила начальниця відділу Агрометеорології Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє УНН.

«Ситуація сприятлива для урожаю зернових культур — перш за все, ранніх зернових (озима пшениця, ярий ячмінь, овес і так далі), тому що на території України великі території мають напругу із вологою. Завдяки тим погодним умовам, які склались на сьогодні, тільки на невеликих площах в Одеській області, Херсонській областях є відчутне погіршення вологозабезпечення. Це пов’язано з тим, що на півдні у нас випало вкрай мало опадів», — зазначила метеоролог.

За її словами, навіть не по всій Херсонській області випало усього 1−2 мм опадів. Така ж ситуація склалась і в більшій частині Одеської, Миколаївської, Запорізької областей. Втім, за оцінкою метеоролога, невисокий температурний режим сприяє зупинці посушливих явищ на цій частині території країни.

При цьому вона додала, що на решті території України ситуація із опадами більш сприятлива. Зокрема уже в травні в західних областях випала місячна норма опадів, у багатьох районах Київської області, у тому числі у Вишгороді (40 мм опадів при нормі в 50 мм).

«Ситуація виглядає сприятливою, тому що достатньо запасів вологи у ґрунті й помірний температурний режим», — підсумувала експерт.

Схожі новини