Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів заплатив росіянам за автобуси ЛАЗу

Львів урешті-решт виплатив 20 мільйонів гривень боргу за автобуси Львівського автобусного заводу — суму, які вимагав його власник, російський бізнесмен Ігор Чуркін.

Про це під час сесії Львівської міськради заявив голова фракції ВО «Свобода» Маркіян Лопачак.

Погасити цю суму вимагала факторингова компанія «Оптимум Фактор», яка належить дружині російського бізнесмена Ігоря Чуркіна. Борг мали виплатити за 32 автобуси, які Львівська міська рада придбала перед Євро-2012 у Львівського автобусного заводу. Однак у жовтні 2017 року міські депутати вирішили не платити грошей фірмі громадянина країни-агресора. А 2018 року львівська поліція навіть почала арештовувати автобуси міського комунального перевізника АТП-1.

За інформацією Маркіяна Лопачака, протягом травня-червня 2018 року у судах Львова було замінено стягувача - з компанії «Оптимум Фаткор» на ТзОВ «Фінансова компанія Амадеус». Саме їй АТП-1 і виплатило всю суму боргу. Відтак, судове провадження щодо ЛКП АТП-1 завершили — через повне виконання рішень судів зі стягнення заборгованості.

«Нині є усі підстави вважати, що за одноосібним рішенням керівника АТП-1 були здійснені платежі у понад 20 млн грн бюджетних коштів вже на користь іншої приватної компанії, яка діє в інтересах російського олігарха Ігоря Чуркіна. За попередньою змовою посадовці ЛМР організували фінансову схему виведення коштів з міського бюджету, аби уникнути сплати заборгованості перед колишніми працівниками заводу, державними органами та іншими приватними контрагентами», — зазначив на сесії Маркіян Лопачак.

Також, за його словами, згідно із даними Єдиного реєстру прав на нерухоме майно, у грудні 2018 року відбулася первинна реєстрація права власності на будівлі та цехи ЛАЗу на вул. Стрийській, 45. Нерухоме майно на десятки тисяч квадратних метрів без будь-яких обтяжень зареєстрували за ЗАТ «Завод комунального транспорту». Фактично зараз ці об’єкти нерухомості можуть бути відчужені будь-якої миті — аби унеможливити їх повернення у комунальну власність.

Лопачак заявив, що ця інформація свідчить про скоординовані дії керівництва ЛМР та екс-власника знищеного ЛАЗу Ігоря Чуркіна — з метою неправомірної приватизації землі на вул. Стрийській, 45 та об’єктів нерухомого майна на ній. Коли ця інформація оприлюднювалася на сесії ЛМР, міський голова Львова Андрій Садовий на неї не відреагував. Однак під час брифінгу у кулуарах сесії таки дав коментар, з якого випливає, що кошти з бюджету за рішенням судів вилучила виконавча служба: «Місто жодної гривні не платило. Треба питати виконавчу службу, яке вони мали моральне право стягувати кошти з громади міста проти волі громади. Ми категорично проти цього. Але коли держава використовує примус — це злочин. Я би дуже хотів, щоб нова генеральна прокуратура ці питання розглянула в першу чергу».

А також мер знову заявив, що на території ЛАЗу повинні бути відновлені виробничі площі і створені нові робочі місця. Він пообіцяв, що невдовзі місто представить концепцію реінтеграції цієї території…

Водночас у міськраді журналісту «ВЗ» не надали вичерпного юридичного коментаря щодо того, чи 20 мільйонів фірмі, пов’язаній із Чуркіним, справді заплатила ЛМР, чи ці кошти вилучила виконавча служба.

Схожі новини