Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У НБУ заявили, що судові баталії навколо ПриватБанку загрожують фінансовій стабільності країни

  • 06.05.2019, 19:38
  • 463

Комітет з монетарної політики Нацбанку України заявив про появу нових істотних ризиків — судових рішень про неправомірність націоналізації ПриватБанку і нових позовів його екс-власників, які створюють загрози фінансовій стабільності, зокрема можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи.

Як повідомляє «Економічна правда», про це йдеться у підсумках дискусії членів КМП щодо рівня облікової ставки від 24 квітня, оприлюднених на сайті НБУ.

«Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду», — вважають у комітеті.

На думку членів КМП, зазначені ризики в разі їх реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.

Водночас більшість членів КМП (8 із 9 осіб) зауважила, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

«Натомість за збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами», — йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що один член КМП висловлювався проти зниження ставки до 17,5% річних на користь збереження її на рівні 18,0% річних. На його думку, за наявності ризиків для фінансової стабільності розпочинати пом'якшення монетарної політики завчасно.

Схожі новини