Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кінець епохи бідності: команда Зеленського має намір збільшити розмір ЄСВ

  • 06.05.2019, 13:29
  • 3 247

Експерт з питань оподаткування у команді новообраного президента України Володимира Зеленського Данило Гетманцев повідомив, що рішення уряду знизити ставку єдиного соціального внеску у 2016 році до 22% було «бездумним популізмом», який призвів до державних втрат.

Про це Гетманцев повідомив в інтерв’ю виданню «Цензор.нет», передає «Громадське».

«…бездумний популізм 2016 року, який призвів до зменшення у 2 рази відрахувань по ЄСВ, на сьогодні „вилазить“ державі дефіцитом Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування», — повідомив Гетманцев, відповідаючи на запитання про перспективи запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення в Україні.

За його словами, ставки ЄСВ в Україні — одні з найнижчих у Європі, в той час я дефіцит соціальних фондів — один з найбільших. Це стало наслідком того, що ставку ЄСВ держава зменшила до 22% від фонду оплати праці (раніше роботодавці відраховували в середньому по 36% від фонду оплати праці до пенсійного та соціальних фондів щомісяця).

«Навіть при тому що трансферт з бюджету був і залишається великим і є проблемою, яка вимагає системного вирішення (в тому числі щодо питань продуктивності та демографічної політики), рішення щодо зменшення ЄСВ в 2015 році було вірним і подальше зниження ПДФО коли це буде можливим у фіскально відповідальний спосіб повинно бути пріоритетом для влади незалежно від особистостей при владі», — відреагувала на слова Гетманцева міністерка фінансів України Оксана Маркарова.

Водночас Гетманцев зазначив, що запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення в Україні має відбутися у найближчі 5 років.

Напередодні Гетманцев озвучив перші податкові законопроекти, які Зеленський внесе на розгляд Ради після інавгурації. Серед них — запровадження податку на виведений капітал, реформа податкової міліції та запровадження боротьби з ухиленням від оподаткування (плану BEPS).

Схожі новини