Передплата 2024 ВЗ

На Херсонщині підприємець відсудив цілу сільраду

  • 05.05.2019, 15:32
  • 782

На Херсонщині голова акціонерного товариства відсудив приміщення в сільради.

Судова тяганина між громадою села Преображенка та підприємством, що успадкувало радгоспне майно, тягнулася з десяток років, а крапку в цій історії нещодавно поставив Одеський апеляційний суд, повідомляє ТСН.

У будівлі сільради обслуговують жителів семи сіл. Новина про те, що вона тепер має приватного власника, неабияк обурила людей. «Вона будувалася суто для сільської ради, без ніяких розмов», — кажуть вони. Селяни наполягають, що приміщення має використовуватися саме за цим призначенням.

Двоповерхову будівлю на 150 квадратних метрів збудували у 1980-х роках. Після розпаду радгоспу-мільйонера «Червоний чабан» там створили акціонерне товариство, селяни самі обрали його голову — такого ж простого хлопця, як і вони самі. «Він, коли будувалася ця будівля, він був ніхто, він був звичайний свинарем», — пригадують вони. Але згодом голова товариства викупив у людей більшість акцій, тож тепер вони не можуть впливати на діяльність підприємства, ферми та гаражі котрого вже зруйновані та розібрані: «Було 150 машин, 120 тракторов, 43 комбайна. Нікому з акціонерів нічого не дісталося. Навіть лопати ніхто не взяв».

Відколи радгоспне майно перейшло у приватні руки, почалися суди, що тривають донині. «Будівля постійно була в судах, намагалися забрати, до мене іще судилися тут двоє голів ще, виходить, і я дев’ять років», — каже голова Мирненської об’єднаної громади Андрій Сучок. Останнє рішення надійшло від Одеського апеляційного суду — будівлю сільради фактично визнали власністю підприємства.

Для чого його керівнику ще й будівля сільради, люди тільки припускають: продати, розібрати або зробити там свій офіс з видом на завод «Кримський Титан». Від села до лінії розмежування з окупованим Кримом усього 800 метрів, навколо прикордонна зона. Власник акціонерного товариства коментарів не дає, бо терміново виїхав у відрядження, секретарка номер телефону шефа не дає, а юрист відповідає просто: «Я нічого не буду говорити. Бо не хочу».

Селяни звернулися до вищого господарського суду, прокуратури та поліції, бо начебто підприємство, що намагається відсудити сільраду, ще й не платить податок за землю, на якій розташовані приватизовані раніше будівлі. Тож протистояння триватиме, як і з’ясування права власності на споруду.

Схожі новини