Передплата 2024 «Добрий господар»

Чудотворну ікону Зарваницької Божої Матері привезли на Львівщину

  • 02.05.2019, 18:38
  • 1 528

У середу, 1 травня, до Пустомит прибула велична чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері. Святиня перебуватиме у Храмі Успення Пресвятої Богородиці 10 днів.

Про це повідомляється на сайті Пустомитівської міської ради.

Вже в Храмі Успення Пресвятої Богородиці, перед чудотворною іконою відправили Святу Літургію, Молебень до Богородиці та Дев’ятницю. Все це увінчалось святковим співом семінаристів Львівської Духовної Семінарії Святого Духа.

Чудотворна ікона Зарваницької Божої Матері перебуватиме у храмі Успення Пресвятої Богородиці 10 днів. Двері храму будуть відкриті з 09.00 до 21.00.

Ікона Божої Матері Зарваницької — святиня Зарваниці, датується серединою XVII ст. За легендою, існував ще образ XIII ст. Відома в Україні та за її межами.

За переказами, після спустошення татарськими ордами Києва один монах, рятуючись втечею від нападників, потрапив у незнані місця над річкою Стрипа. Знеможений до краю, у молитві просив Богородицю, щоб взяла його під свою опіку. Умиротворений молитвою, заснув. У сні йому з’явилися Пречиста Діва Марія і два янголи з білими ліліями в руках. Чернець упав перед Богородицею на коліна, а вона, посміхнувшись, доторкнулася до нього омофором. Монах прокинувся у чарівній долині, оповитій густим лісом. Вражений красою місцевості, побачив над джерелом ікону Пресвятої Богородиці з Ісусом на руках, котра світилася. Чернець залишився там. Згодом збудував капличку, куди помістив ікону; опісля тут звели церкву з монастирем.

Село, що виникло біля цього святого місця, назвали Зарваницею. За переказами, ікона не раз зупиняла ворожі напади, а вода з джерела зцілювала калік і хворих. Нині на чудотворному місці — духовний центр із собором Зарваницької Матері Божої.

Під час офіційного візиту в Україну в червні 2001 року Папа Римський Іван Павло І І помолився перед іконою в церкві святого Миколая на Аскольдовій могилі у Києві, куди святиню привезли з нагоди урочистості.

Ще одну копію Божої Матері Зарваницької відтворив у Філадельфії (США) живописець Петро Андрусів; 1973 р. її освятив митрополит Йосиф Сліпий.

Схожі новини