Передплата 2024 «Добра кухня»

Травневий туризм: «гаряча» Туреччина цьогоріч за євровалюту

Відпочинок на популярних курортах Анталійського узбережжя подорожчав щонайменше на 20%.

Якщо на календарі травневі свята — час вирушати на море. Перші авіавильоти на курорти Туреччини з Києва та Львова стартували наприкінці квітня, у ранній сезон там ще хороший клімат і приємні ціни на тури. Чимало років Туреччина є лідером літнього відпочинку на морі серед українців. Цю країну є за що любити, і річ не лише в готельному all inclusive («все включено»). Турки вміють гармонійно поєднати для туристів і морський відпочинок, і цікаву екскурсійну програму, і розваги на будь-який смак та гаманець, і шопінг.

Власники турфірм кажуть, цьогоріч турецький all inclusive подорожчав щонайменше на 20%. Ще одна особливість — тури продають не за долари, а за євро. Якщо раніше бюджетний тижневий відпочинок у чотиризірковому готелі Кемеру чи Анталії в травневий сезон коштував плюс-мінус 700 доларів (раннє бронювання), то тепер — 840 євро… Виявилося, так турки вирішили бути ближчими до європейських стандартів, принаймні у туризмі.

«Деяких українських туристів оплата турів у євровалюті відлякала, мовляв турецький сервіс щороку гіршає (як правило, гості розчаровуються харчуванням, несвіжими м'ясними стравами і одноманітною розважальною програмою), але ціни зростають, — сказав у коментарі для „ВЗ“ менеджер турфірми Орест. — Такі люди цього року проміняють травневу Туреччину на ранній сезон у Болгарії (стартує на початку червня). Але є категорія українських туристів, які щороку їдуть саме на море в Туреччину, уже звикли до неї і не хочуть щось змінювати. Для них ключовим аргументом є „все включено“ за помірну ціну. Якщо „все включено“ купувати у якійсь європейській країні (Італії, Греції), то все одно вийде дорожче, ніж в Туреччині. Наприклад, хороший набір відпочинку у Греції з розвагами та нічною анімацією обійдеться у мінімум півтори тисячі євро з особи, а у Туреччині — тисячу євро».

Підпис до фото. Торік журналіст “ВЗ” відпочивала у турецькому Белдібі, була вражена чистотою моря та пляжу, розвиненою туристичною інфраструктурою.
Підпис до фото. Торік журналіст “ВЗ” відпочивала у турецькому Белдібі, була вражена чистотою моря та пляжу, розвиненою туристичною інфраструктурою.

Ціни на відпочинок на курортах Туреччини (Анталійське узбережжя) такі (за станом на травневий сезон, бо згодом будуть зростати): у тризірковому готелі — 600−700 євро за десять днів, у чотиризірковому — 800−900 євро, п'ятизірковому — від тисячу євро. Ціна, зокрема залежить від рівня «п'ятірки» та розважальної програми. Якщо ввечері гостей розважатимуть не лише традиційною дискотекою та шоу на кшталт «Турецька ніч», а й виступами популярних співаків світового рівня — готуйтеся заплатити за тур близько двох тисяч євро.

А ось на курортах Егейського узбережжя Туреччини (Фетхіє, Кушадаси, Мармарис, Бодрум) вартість відпочинку трохи нижча. Але є нюанси — там немає ultra all inclusive. За лежаки на пляжі доведеться доплачувати за європейськими стандартами — 5−8 євро, у багатьох готелях немає власної розважальної програми. Дискотеки та розваги — в окремому мікрорайоні курортного містечка, туди з кожного готелю курсує безкоштовний трансфер.

«Курорти Егейського узбережжя більше розраховані на європейського туриста, а не російського чи українського, — розповідає власник турфірми Тарас. — Російськомовних туристів тут зовсім мало, втім, як і персоналу в готелях. Тому мінімальне знання англійської мови вітається. На Егейському узбережжі зовсім інший клімат, ніж на Анталійському. Тут він набагато сухіший, у спекотні літні місяці відпочивати набагато комфортніше: з моря завжди дме легкий освіжаючий бриз, вдень — до плюс 30».

Травневий туризм — не лише море і пляж. Чимало українців є поціновувачами екскурсійних турів по Європі. Бо дешевше і є змога змінити «картинку за вікном». Такий варіант не принесе повноцінного відпочинку, а лише враження від пізнання культурних та архітектурних надбань історичних міст.

«Є попит на екскурсійні тури, які включають короткі візити до двох-трьох країн Європи, — сказала „ВЗ“ менеджер турагенції Катерина Уваренкова. — Ціни стартують від ста євро з особи, якщо без нічних переїздів — значно дорожче. За екскурсійні програми треба доплатити ще, як мінімум, 80 євро з особи».

Шестиденний автобусний тур «Амстердам+Брюссель» витягне з гаманця 123 євро, а «Голландський експрес» (Нідерланди, Німеччина, Чехія) — 145 євро. Якщо у турі включено ще й Париж та підняття на Ейфелову вежу, готуйтеся викласти з сімейного бюджету від 300 євро. І то без врахування вартості вхідних квитків.

Схожі новини