Передплата 2024 «Добра кухня»

Щорічно помирають 700 тисяч осіб: ООН попередила про небезпеку стійких до антибіотиків хвороб

  • 01.05.2019, 12:32
  • 467

У Міжвідомчій координаційній групі ООН з боротьби з антимікробною резистентністю вважають, що до 2050 року хвороби, викликані бактеріями, стійкими до антибіотиків, вбиватимуть близько 10 мільйонів осіб щорічно.

Як йдеться в новій доповіді Міжвідомчої координаційної групи з боротьби з антимікробною резистентністю, у світі від стійких до антибіотиків захворювань щорічно помирають 700 тисяч осіб, пише УНІАН.

За даними експертів, дедалі більше захворювань, включаючи респіраторні інфекції та інфекції сечостатевої системи, не піддаються лікуванню. Вони повідомляють, що вже сьогодні від стійких до ліків захворювань щороку помирають 700 тисяч осіб, з них 230 тисяч — від туберкульозу з множинною стійкістю до ліків.

Також автори доповіді повідомляють, що хвороби, викликані бактеріями, стійкими до антибіотиків, до 2050 року вбиватимуть близько 10 мільйонів осіб щороку, а економічний збиток від них може зрівнятися за масштабами з наслідками глобальної кризи 2008−2009 років, якщо міжнародна спільнота не вживе необхідних заходів.

«Антимікробна резистентність — одна з головних загроз глобальній спільноті. У цій доповіді йдеться про масштаби тих заходів, яких необхідно вжити для того, щоб зупинити поширення цього явища», — сказала співголова координаційної групи, перший заступник генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед.

Автори доповіді нагадують, що здоров'я людини нерозривно пов'язане зі здоров'ям тварин, станом навколишнього середовища і якістю продуктів харчування, і пропонують застосовувати багатосторонній підхід у боротьбі зі стійкістю до антибіотиків.

Експерти, зокрема, закликають відповідально підходити до призначення протимікробних препаратів для лікування людей і тварин, а також відмовитися від їх застосування як стимуляторів росту в сільському господарстві.

Міжвідомча координаційна група з боротьби з антимікробною резистентністю була створена в 2017 році за підтримки Секретаріату ООН. До неї входять, в тому числі, представники ФАО, Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і Всесвітньої організації з охорони здоров'я тварин.

Нагадаємо, 6 березня 2019 року Кабмін України затвердив Національний план дій боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів. У МОЗ запевнили, що план дій з боротьби з антибіотикорезистентністю забезпечить раціональне використання протимікробних препаратів у сферах охорони здоров'я, ветеринарії та харчової промисловості.

Схожі новини