Передплата 2024 «Добрий господар»

«Блуд поплутав»? Як у сквері хочуть «вліпити» новобудову

«Академіки», прикриваючись реконструкцією старовинної вілли, хочуть спорудити у зеленій зоні житлову п’ятиповерхівку

Небайдужі львів’яни борються проти чергового незаконного будівництва у зеленій зоні міста. Цього разу — у затишному сквері на вулиці Горбачевського, 19 (район вул. Сахарова і Кастелівки). Змагання із так званим «інвестором» триває вже більше місяця. Як виявилося, ця земельна ділянка належить Національній академії наук України і є у користуванні Карпатського відділення Інституту геофізики ім. С. Субботіна. «Академіки» не придумали нічого кращого, ніж «вліпити» на місці скверу житлову п’ятиповерхівку. Поруч — пам'ятка архітектури місцевого значення: вілла, споруджена у 1929−1930 роках будівельною фірмою Карля Ольґерда Юраша та Альфреда Захаревича.

Для цього наприкінці березня вже почали зрубувати дерева у сквері. Мешканці району активно виступили проти, їх підтримала Львівська міська рада. Мерія звернулася листом до НАНУ із пропозицією надати для будівництва житла іншу земельну ділянку. Натомість директор Карпатського відділення Інституту геофізики НАНУ Валентин Максимчук відписав листа, де не погоджується на умови міськради.

В Інституті посилаються на те, що мають усі потрібні дозволи і погодження, в тому числі й на знесення дерев. А пропозицію виконкому ЛМР про облаштування на цій ділянці громадського простору назвали «дивною». При чому запевнили, що всі їхні зусилля спрямовані на реконструкцію та реставрацію старовинної вілли.

«Маю сумнів, що то житло для науковців, — повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. — Хочеться вірити, що цей лист-відповідь від Академії наук — просто випадковість. Або просто „блуд поплутав“… Хочу звернути увагу, що дерева у сквері були зрубані так званим „інвестором“ Академії наук без жодного дозволу. І це лише початок. Саме тому продовжуємо перемовини з Академією наук (інакше ніяк — ділянка належить Академії наук). Держархбудконтроль проводить перевірку всіх документів. Замість незаконно зрубаних дерев мають бути посаджені нові дерева. Готуємо відповідні документи щодо відстоювання позиції облаштування громадського простору на Горбачевського, 19».

У свою чергу міський голова Львова Андрій Садовий на останній сесії Львівської міської ради запевнив, що на вул. Горбачевського, 19 не буде незаконного будівництва. Для цього на конфліктній земельній ділянці змінять зонування — з житлового на громадське. Після цього на цій ділянці облаштують сквер. Відповідне рішення під час засідання сесії прийняли депутати Львівської міської ради.

Схожі новини