Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вартість бензину, ціна на газ та курс долара: що прогнозують експерти, та де зберігати українцям свої заощадження

  • 29.04.2019, 11:58
  • 1 772

Поки тривало бурхливе обговорення мовного закону, майже непомітно сталася ще одна річ. Антимонопольний комітет дозволив Рінату Ахметову викупити ще 2 обленерго і фактично розширити свою електроімперію.

І ще один удар — з півночі. Росія пригрозила забороною поставок нафти і нафтопродуктів до України, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. А Білорусь взагалі припинила експорт бензинів та дизелю.

Невже ціни на АЗС вже перетнули психологічну межу. Майже тридцять гривень за літр дев’яносто п’ятого і стільки ж за дизель. На цілу гривню і буквально в одну ніч підскочила вартість палива. І це далеко не єдиний виклик для нашого гаманця.

Все, що сталося цього тижня з цінами на АЗС, має одне пояснення — паливна блокада.

«Проблема там дуже серйозна», — зазначає директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Там це в Білорусі — основного постачальника бензинів і дизпалива в Україну. Тамтешні гіганти-нафтопереробники Мозирський та Новополицький заводи майже зупинилися через неякісну нафту з Росії. І припинили експорт. Наші АЗС відреагували миттєво — задрали ціни.

Паніці сприяла ще одна новина від північного недружнього сусіда. Росія пригрозила санкціями. Мовляв, продавати нафтопродукти українцям від 1 червня будуть лише за спеціальними дозволами. Ситуація на українському ринку майже зайшла в глухий кут. Адже запасів пального залишалось максимум на тиждень. Втім водії і до здорожчання і до ймовірних перебоїв — спокійні. Хоч дехто каністру таки наповнив — про всяк випадок.

Знайти не проблема, каже директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн. Бо Україна має вихід до моря і пальне з будь-якого куточку світу може надійти протягом 5 днів. Але існує ціна питання.

«У тому то і справа, чому у нас така велика залежність від росіян і білорусів. Тому що у них пальне дешеве, але там немає одного такого важеля, маю кран, хочу відкрив, хочу прикрутив, там ти завжди будеш з пальним. Але це коштує трошки, ну як я сказав до гривні на літрі. Мені здається, це нормальна ціна за незалежність, щоб не мати таких сюрпризів з Білорусі чи Росії», — зазначив він.

І це правда. Бо хоч білоруси вже відновили поставки нафтопродуктів зі своїх заводів до України, вже від 1 травня піднімають ставку мита на експорт сирої нафти та нафтопродуктів. Отже, після цього ціни на АЗС теж поповзуть вгору, щонайменше на півтори гривні на літрі.

А от двом сусідам зі столичної околиці Аллі та Антону торговельні війни на ринку пального мало цікаві. В них своє протистояння --газово-дров'яне.

«Зараз не газом (топимо). Ми не відрізались, ми його перекрили, бо дуже дорого. Ми цього року поставили не твердопаливний, а поставили дров’яний котел і ним користуємось», — розповідають вони.

Ці двійко, їхня сусідка Людмила Іллівна і ще мільйони домогосподарств по всій країні з жахом чекали на 1 травня. Бо саме з цієї дати для населення газ мав становити 80% від базової ринкової ціни. Іншими словами, країна затамувала подих перед черговим підвищенням тарифу. Але вартість блакитного палива на європейських ринках почала знижуватись. Нині там він коштує менше, ніж люди з цієї вулиці платили всю зиму. Тож уряд і «Нафтогаз» взялися рахувати. І ось вердикт.

«Нафтогаз» мене почув, вони зменшують з першого травня на, по-моєму, 300 гривень за тисячу кубів. І я думаю це не останнє зменшення", — заявив прем’єр Володимир Гройсман.

Людмила Іллівна вже все прорахувала. За місяць зекономить аж 30 гривень. Найбільше її цікавить — скільки блакитне паливо коштуватиме на наступний опалювальний сезон і чи дадуть субсидію? До речі, якщо ви, як і ці двійко, її отримуєте — поспішати на переоформлення не варто. Держава більшості домогосподарств все перерахує автоматично.

А от тим, хто надумав виробляти електрику на подвір’ї і продавати її за зеленим тарифом, варто подумати ще раз. Бо цього тижня народні депутати де-факто заборонили встановлювати наземні сонячні станції. Розташовувати панелі можна лише на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах — максимум до 50 кіловат. Лише в цьому випадку держава купуватиме електрику. Продавати таким чином можна лише велетенським електростанціям.

Найбільша СЕС зведена на півдні країни і належить компанії ДТЕК Ріната Ахметова. І це виглядає, як таке собі позбавлення від конкурентів. І не тільки, щодо вкрай вигідного зеленого тарифу. У період між старим і новим президентом Антимонопольний комітет дозволив бізнесмену придбати ще два обленерго і розширити свою електроімперію. Звісно за ці ігри в монополію врешті заплатять прості споживачі.

Зараз здається, що гривня міцно утримує свої позиції. В обмінниках за один зелений просять трохи більше 26 гривень. Та що буде з курсом далі і чи варто взагалі тримати заощадження в іноземній валюті?

Про це ми спитали в інвестиційного банкіра Тараса Козака.

«Для українців курс долара це такий певний фетиш», — зазначає він.

За його словами, курс долара вже вкотре підтверджує свою сезонність. Гривня згідно усіх прогнозів ще укріплюватиметься аж до середини літа, а потім вийде в осіннє піке. А от щодо валютних заощаджень Тарас Козак має свою філософію — про неї трохи пізніше. Бо варто звернути увагу на ще один дуже важливий показник.

«Важливішою, ніж долар, є інфляція. Тобто на скільки товари дорожчають на ринку. Тому що за останні місяці долар не змінився, він приблизно 27. А бензин виріс», — пояснює банкір.

Курс долара та інфляції, вартість бензину і взагалі чи є у людей гроші — краще за все видно на базарі. Дорога цибуля, і ще дорожча капуста. І це наші вітчизняні продукти, які нині дорожчі за екзотичні банани. Попит на них падає, продавці втрачають оптимізм.

«Це дорога, це імпортна цибуля вже пішла. Нашої вже немає. Капуста наша, але вона дорога. Сьогодні на опт 45 гривень була», — кажуть продавці.

Але цінові гойдалки на прилавках якнайкраще ілюструють оцей складний термін — інфляція. Вона поступово відкушує кількість продуктів, які ми можемо дозволити собі придбати.

Насправді, швидкістю зростання цін на усі товари і послуги опікуються в Нацбанку. Від подорожчання ми нікуди не подінемось, але на Інститутській прогнозують, що цього року ціни злітатимуть повільніше, ніж торік. І задля цього подали особливий сигнал бізнесу — тут вперше за дуже довгий термін знизили облікову ставку. Це означає, що кредити для бізнеса стануть дешевші. А ми, покупці, відчуємо це на базарах і в супермаркетах. Принаймні перспектива лишитись без борщового набору перестане лякати через ціни.

А от щодо того, чи варто бігти в обмінники вже? Тарас Козак порахував, долари під матрацом тепер худнуть. Від початку року і дотепер кожен зелений франклін втратив до 10 гривень. У гривень в склянці теж потрохи відкушує інфляція. Тому інвестиційний банкір радить нести гроші в банк. Відсотки поки дозволяють, якщо не заробити мільйон, то бодай точно не втратити.

Схожі новини