Передплата 2024 ВЗ

Підозрюваного в стрілянині у синагозі в Каліфорнії затримали: ним виявився неповнолітній

  • 28.04.2019, 13:21
  • 730

В американському місті Повей (штат Каліфорнія) озброєний чоловік відкрив вогонь у місцевій синагозі під час святкування Песаха. Правоохоронці вже затримали ймовірного нападника — ним виявився 19-річний Джон Ірнест, житель міста Сан-Дієго.

Про це повідомляє ВВС.

За повідомленнями місцевої поліції, у результаті стрілянини одна жінка загинула, ще троє людей отримали поранення.

На момент вчинення нападу він вже перебував під слідством через його можливу причетність до пожежі, що в березні сталася у мечеті в одному з сусідніх міст.

Відомо, що нападник був озброєний напівавтоматичною гвинтівкою типу AR-15.

Правоохоронці розповіли, що наразі вивчають сторінки підозрюваного в соцмережах і відкритий лист з антисемітським змістом, який Ірнест міг опублікувати в мережі напередодні злочину.

Він розповів, що на стрілянину в синагозі його «надихнули» напади на мечеті в Новій Зеландії, які сталися минулого місяця.

За даними поліції, напад стався близько 11:30 за місцевим часом — саме тоді правоохоронці отримали перше повідомлення про стрілянину.

Затримати Ірнеста вдалося не одразу: один з офіцерів почав стріляти по його машині, але той все ж зміг втекти з місця злочину. Незабаром його зміг арештувати вже інший поліцейський.

В одній з лікарень Повея, підтвердили, що близько 12:30 до них доправили чотирьох постраждалих.

«У нас було чотири людини з вогнепальними пораненням. Одна людина дійсно померла. Рабин поранений у руку. Інші поранення, як я розумію, не становлять загрози життю», — сказав мер міста Повей Стів Ваус.

«За моїми даними, це був хтось з ненавистю в серці, ненавистю до єврейської общини», — каже він.

Очевидці розповідають, що ребе продовжив читати молитву, не звертаючи увагу на поранення. Люди захоплені його мужністю, повідомляють «Факти».

«Вчинок рабина доводить, що ми сильні, єдині і нас нікому не зломити», — кажуть вони.

Про затриманого Джона Т. Ернеста відомо, що він навчався в університеті Сан-Дієго. У нього ніколи не було неприємностей з поліцією. Молодик добре грав на фортепіано. Займався музикою з чотирьох років.

Ернест залишив лист, в якому близько 4 000 слів. Це такий собі маніфест, в якому він пояснює свій вчинок.

«Якби хтось ще шість місяців тому сказав мені, що я зроблю подібне, я б не повірив. І був би дуже здивований …»

Джон стверджує, що на нього вплинув австралієць Брентон Таррант, який 15 березня влаштував бійню в двох мечетях у місті Крайстчерч в Новій Зеландії.

«Таррант став для мене каталізатором», — пише Ернест.

Він стверджує, що буде знімати на відео і викладати свої дії під час стрілянини в синагозі онлайн в соцмережах. Це відео не з'явилося в результаті. Швидше за все, у Джона це не вийшло. Також він згадує в маніфесті Роберта Бауерса, який розстріляв вірян у синагозі в Піттсбурзі шість місяців тому.

Далі Ернест пише, що не підтримує президента США Дональда Трампа, який «любить євреїв». Інша частина маніфесту присвячена ненависті до євреїв, яку відчуває сам Джон.

Маніфест був викладений анонімно на сайті оголошень 8chan, однак там було приховане посилання на сторінку Ернеста в Facebook.

Шериф Гор повідомив також, що досі не було ніяких відомостей про те, що Джон Ернест пов'язаний з расистськими організаціями. Його батько — шанована людина в місті Ескондідо. Викладає в одній з місцевих шкіл. Відвідує пресвітеріанську церкву. Його вже допитали. Містер Ернест, судячи з усього, нічого не знав про переконання сина.

Напад на синагогу вже прокоментував президент США Дональд Трамп.

«На цей момент все виглядає як злочин на ґрунті ненависті. Моє глибоке співчуття постраждалим. Ми доберемося до суті», — сказав він.

Схожі новини