Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський звинуватив ЦВК у зволіканні з оголошенням результатів виборів. У комісії відповіли

Володимир Зеленський звинуватив Центрвиборчком у затягуванні оголошення результатів виборів президента.

«Зараз відбуваються дуже кумедні речі — перемога є, а повноважень немає, хтось від мене булаву ховає. Що відбувається, я пояснюю: ЦВК затягує офіційне оголошення результатів», — заявив він у своєму відеозверненні у Facebook.

За словами Зеленського, це робиться для того, щоб Верховна Рада могла призначити дату інаугурації після 27 травня і позбавити його можливості розпустити парламент.

«Хоча мені здається, що це несправедливо. Президент, у якого довіра 73%, має, принаймні, право думати про це і має право мати цю можливість», — наголошує він.

«Система боїться! Це значить одне — ми всіх переможемо, усе буде добре, навіть не на 73, а на всі 100%. Всіх зі святом Великоднем!» — додав переможець виборів.

Центральна виборча комісія, у свою чергу, вважає, що звинувачення Володимира Зеленського у затягуванні оголошення результатів виборів Президента для унеможливлення розпуску Верховної Ради є безпідставними і заперечує, що, навпаки, працює в безпрецедентно швидкому режимі.

Про це Українським Новинам повідомив заступник голови ЦВК Євгеній Радченко.

«Це безпідставні заяви. ЦВК б'є всі рекорди швидкості і приймає документи окружних виборчих комісій та дільничних комісій закордонного округу в безпрецедентно швидкому режимі, зі швидкістю, гідною поваги. Ми тільки вчора за один день прийняли понад 100 комісій. Де ж тут затягування? Крім того, ЦВК зробила висновки з голосування в першому турі, і якщо тоді було більше 40 уточнень протоколів, то зараз ми робимо все, щоб їх було менше. Так, станом на вечір четверга, у нас тільки одна комісія пішла на уточнення. Можливо, будуть ще, але ця можливість невелика», — сказав він.

За словами Радченка, Центрвиборчкому залишилося отримати тільки протоколи 3 зі 199 окружних виборчих комісій і трохи більше 40 зі 101 дільничної комісії закордонного округу.

«Ми робимо все, щоб по-перше швидко, а по-друге точно встановити результати, щоби ні у кого не виникло ніяких сумнівів у достовірності, точності, чесності. Станом на вечір 25 квітня ЦВК залишилося прийняти протоколи тільки від трьох окружних виборчих комісій, один з яких — уточнений, і трохи більше сорока від дільничних виборчих комісій закордонного округу. Це не така велика кількість, яка могла би свідчити про затягування», — сказав він.

Заступник голови комісії не став прогнозувати дату офіційного оголошення результатів виборів, але підкреслив, що ЦВК виконає вимоги законодавства і в десятиденний строк встановить їх.

За законом комісія зобов'язана встановити результати виборів до 1 травня включно.

При цьому в першому турі комісія оголосила підсумки на три дні раніше граничного терміну.

Схожі новини