Передплата 2024 «Добрий господар»

ЄБРР, ЄС, уряд Швеції та банк «Львів» дають зелене світло підприємствам бізнес-вумен

Програма «Жінки у бізнесі допоможе представницям прекрасної половини людства зробити свій вклад у розвиток економіки країни та підтримати їхню справу.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), який є давнім і надійним партнером міста Лева у фінансуванні інфраструктурних проектів та банк «Львів», оголосили про запуск спільного проекту для ділових жінок. ЄБРР надає банку «Львів» пакет фінансування у 5,3 мільйона євро для кредитування компаній під керівництвом жінок і підтримки торгівлі. Програма «Жінки у бізнесі допоможе представницям прекрасної половини людства зробити свій вклад у розвиток економіки країни та підтримати їхню справу.

Як повідомив на прес-конференції голова правління банку «Львів» Ашот Абраамян, обмежень щодо сум кредиту немає. Так само і немає обмежень щодо того, скільки жінок Західної України можуть отримати фінансову підтримку та участь у проекті. «Скільки жінок висловлять бажання отримати гроші, стільки їх і отримають, — відзначив банкір. — Критерії для отримання кредиту - бізнес має працювати щонайменше півроку і має бути прибутковим. Умови кредитування ринкові — 22−24% річних, сплата до п’яти років».

«Банк Львів» — перший банк у країні, який приєднався до програми «Жінки у бізнесі», яку фінансують ЄБРР, ЄС через ініціативу «ЕU4Business», уряд ї, Фонд ЄБРР країн з перехідною економікою та Фонд ЄБРР сприяння малому бізнесу .

Пакет фінансування складатиметься з 4-річного кредиту в розмірі до 4,3 млн євро, що буде наданий у місцевій валюті для подальшого кредитування мікро-, малих і середніх підприємств під керівництвом жінок. Проект сприятиме розвитку жіночого підприємництва та участі у бізнесі шляхом надання доступу до фінансування, експертних знань і технічних консультацій. Кредит — не єдиний інструмент співпраці у проекті «Жінки у бізнесі». Фінансова установа обіцяє надавати технічну допомогу включно з організацією своєрідного форуму, аби бізнес-вумен зустрічалися, обговорювали проблеми, ділилися секретами успіху своїх фірм.

Друга складова пакету фінансування ЄБРР — відкриття для банку «Львів» ліміту в розмірі 1 млн. євро задля сприяння розвитку торгівлі з метою стимулювання міжнародної та регіональної торгівлі.

Уже тривалий час ЄБРР підтримує малі та середні підприємства, програма «Жінки у бізнесі» є одним з напрямків цієї роботи. Заступник директора ЄБРР в Україні Олександр Павлов відзначив на прес-конференції: «ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності у країні в 1993 році банк узяв на себе сукупні зобов'язання щодо надання майже 13,1 млрд євро в рамках 418 проектів. У 2018 році ЄБРР було підтримано 1740 експортно-імпортних операцій загальним обсягом майже 1,9 млрд. євро. ЄБРР надає гарантії міжнародним підтверджуючим банкам, беручи на себе платіжні ризики за міжнародними торговельними операціями, що здійснюються через банки у країнах операцій».