Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ляльки-мотанки виготовляю з добрими і чистими помислами»

У відділі мистецтв ART Prostir Центральної бібліотеки ЦБС для дітей Львова відкрилась виставка авторських ляльок-мотанок художниці Наталі Івженко.

— Років з десять тому, — розпо­відає Наталя Івженко, — наснила­ся мені лялька-мотанка. Не нада­ла цьому значення. Адже з 1980-х років виготовляю ігрові ляльки. Але за кілька ночей наснилася ще раз і ще… Почала вивчати історію ви­никнення, символіку та образи ля­льок-мотанок та їх виготовляти. Згодом роз’їхалися мої ляльки по всьому світу: в музеї та приватні колекції Польщі, Німеччини, Фран­ції, Португалії, Кореї, США.

У мотанок замість очей — намо­таний хрест як символ жіночого (го­ризонтально) та чоловічого (вер­тикально) начала. У кожної — своє призначення. Коли пані Івженко просять виготовити мотанку, ціка­виться, кому (дитині, незаміжній дівчині, жінці) і з якою метою (для доброго урожаю, взаєморозуміння між батьками та дітьми, на добрий шлюб, позитивну енергетику в осе­лі). Чоловікам у далеку дорогу ко­лись дружини мотали ляльок-по­дорожниць. Їхня сила — у вузлику, який зав’язували на стрічці. У вуз­лик клали кілька зерняток (щоб у дорозі чоловік був ситим), копійчину (мав гроші), прив’язували нит­ку (з миром повернувся додому) і щось м’якеньке (шматочок поро­лону — якщо застане ніч, щоб знай­шов прихисток).

— Розповідали випадок, — каже пані Наталя. — Юнак в ООС пропав безвісти. За тиждень-два роди­чі знайшли пораненим у госпіталі, а у його кишені — ляльку-мотан­ку. Якось мотанку подарувала вій­ськовому. Дивлюсь: кладе її у вну­трішню кишеню військової форми — біля серця, аби оберігала його і рятувала.

Символічне значення має колір вбрання ляльки: коричневий — знак землі, червоний — кохання, зеле­ний — багатого врожаю, розуму, блакитний-фіолетовий — фізично­го і духовного розвитку (переваж­но такі ляльки дарують дітям). Тому люблю поєднувати кілька кольорів.

Фото авторки

Схожі новини