Передплата 2024 «Добрий господар»

У підземний музей Львова «вбухають» 5,4 мільйона гривень

Підвали Ратуші стануть майданчиком для змінних експозицій.

У підвалах Львівської міської ради площею 600 метрів квадратних постане підземний «Музей міста». Зараз роблять ремонт на площі 240 «квадратів» і до кінця року можуть відкрити першу чергу музейного комплексу.

Ціна «Музею Львова» — 5,4 мільйона гривень. Заклад облаштовують за гроші міської скарбниці, закордонні партнери допомогли лише з фінансуванням проектно-кошторисної документації проекту. Про це повідомила «ВЗ» начальник відділу «Музей міста» ЛКП «Центр розвитку туризму м. Львова» Тетяна Бей.

Журналіст «ВЗ» звернулася до прес-служби львівської мерії за дозволом відвідати підвал Ратуші, аби на власні очі побачити процес реконструкції під музей. Мені відмовили, мовляв, там небезпечно — немає підлоги, прокладають комунікації, систему вентиляції, все перерито «догори дригом»… Історики кажуть, колись у підвалах Ратуші була в’язниця, склади для продуктів, які продавали на ринку. А невдовзі там постане сучасний інтерактивний музей.

«Історія проекту „Музей міста“ стартувала з ідеї підземного Львова (прокладення підземного туристичного маршруту від вежі Корнякта до площі Підкови), — каже Тетяна Бей. — Підземелля Ратуші вирішили використати для культурних цілей. Зараз запускаємо процес першої виставки у новому музеї. Якою буде виставка, визначать під час спеціального конкурсу. Будемо питати думку різних груп експертів (громадських активістів, культурних експертів), про що вони хочуть бачити першу експозицію. Не хочемо вирішувати це питання одноосібно».

Концепція підземного музею — простір для змінних виставок. Тетяна Бей каже, у мерії не хочуть робити постійні виставки.

«Хочемо відкривати глядачам усе нові й нові теми, пов'язані з містом, — наголошує пані Тетяна. — Будемо давати змогу історикам, дослідникам показувати свої напрацювання — у форматі виставок. Подібні формати музеїв — центр міської історії та мистецький „Арсенал“ у Києві. У музеї міста можна буде проводити і покази мод».

Інтер'єр «Музею міста» облаштують у стилі мінімалізму, він матиме білі стіни. До музею туристів водитимуть екскурсоводи. Також кожен охочий зможе придбати квиток і самостійно гуляти залами. Ціна квитків ще не відома. Чиновники Ратуші запевняють, вартість квитків буде ринковою — 30−50 гривень. Тетяна Бей каже, для промоції музею потрібно, аби туди навідувалися більше львів’ян. Саме вони рекомендуватимуть установу своїм друзям з інших міст чи країн, робити своєрідну рекламу.

На фото: Так виглядатиме майбутній музей у підвалі Львівської міської ради.

Схожі новини