Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні — Великий вівторок: головні прикмети і традиції

  • 23.04.2019, 08:52
  • 1 466

Великий вівторок — другий день Страсного тижня. В цей час православні віряни продовжують готуватися до Великодня, дотримуватися Великого посту, а також згадувати про останні дні земного життя Ісуса Христа.

Традиції Великого вівторка

У Великий вівторок люди продовжують згадувати про останні дні життя Спасителя, про його проповіді, якими він ділився зі своїми учнями і простими людьми. У цей період триває читання Євангеліє, і займатися цим можна не тільки на богослужіннях, а й у себе вдома. Прочитане рекомендується докладно аналізувати. Про те, які уривки Євангелія необхідно прочитати обов'язково, ви можете дізнатися у священнослужителів, повідомляють «Подробиці».

У другий день Страсної седмиці православні віряни згадують про Страшний суд і воскресіння душ покійних. У цей період намагаються проводити вільний час за молитвами, займатися богоугодними справами, а також утримуватися від ситної їжі і звичних розваг.

У Великий вівторок було прийнято збирати лляні насіння, товкти їх в ступі і заливати водою. Така суміш отримала назву соковите молоко. Готувати його прийнято до сходу сонця. Таким молоком напувають домашніх тварин, щоб уберегти їх від хвороб. Наші предки вважали, що якщо тварина відмовляється пити молоко, значить, вона вже хворіє.

У цей день прийнято завершувати роботу з одягом, оскільки у Велику середу шити, в'язати, гладити і штопати не рекомендується. Особлива увага приділяється одягу для Великодня: до настання свята костюм повинен бути вже підготовлений.

У Великий вівторок дозволяється їсти гарячу їжу, заморожені овочі, приготовані на пару або з додаванням невеликої кількості рослинного масла. В цей день рекомендується використовувати як гарнір рис, гречку і запечену картоплю.

Прикмети на Великий вівторок 2019

  • Щоб уберегтися від хвороб, у Великий вівторок рекомендується ретельно займатися роботою по будинку і викидати сміття. Щоб протягом року домашні тварини були здорові, їх потрібно умити святою водою.
  • У Великий вівторок можна дізнатися про те, який урожай буде влітку. Якщо в цей день на небі багато зірок, значить, земля буде родючою. Якщо ж небо чисте, літо буде сухим і неврожайним.
  • Якщо в другий день Страсного тижня пішов дощ, влітку буде хороший урожай ягід. Злива — до врожаю грибів.
  • Якщо в цей день першим, кого ви зустрінете, буде чоловік, значить, рік буде щасливим. Зіткнувшись з жінкою, очікуйте неприємностей. Діти — до поповнення в родині.
  • Щоб весь рік прожити в багатстві, у Великий вівторок вранці господині готували пісну випічку і годували бездомних.

Під час Великого посту відвідувати храм рекомендується щодня. Якщо в будинку є тяжкохворий чоловік, у Великий вівторок необхідно вирушити до церкви і набрати близько неї землі в невеликий мішечок. Потім мішечок з землею потрібно покласти під подушку хворого і не витягувати його до настання Великодня. У неділю мішечок беруть і закопують його церкви, де була взята земля. Народна мудрість говорить, що завдяки цьому людина незабаром зможе видужати і назавжди забути про ненависну недугу.

Під час Страсної седмиці заборонено лаяти інших людей і згадувати про ворогів, інакше весь рік проживете в злобі і отримаєте нових ворогів.

Схожі новини