Передплата 2024 ВЗ

Через «ПриватБанк»: рада з фінансової стабільності провела позачергове засідання із МВФ, Світовим банком та ЄБРР

  • 20.04.2019, 11:34
  • 667

19 квітня Рада з фінансової стабільності України провела позачергове засідання за участю представників Міжнародного валютного фонду, Світового банку та Європейського банку реконструкції і розвитку, на якому обговорили потенційний вплив на фінансову стабільність рішення суду про незаконність націоналізації «ПриватБанку».

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Відкриваючи засідання, голова Національного банку Яків Смолій зазначив, що націоналізація «ПриватБанку» була єдиним правильним рішенням з огляду на значимість банку для фінансової системи.

Учасники засідання констатували, що після ухвалення рішення Окружним адміністративним судом Києва про неправомірність націоналізації «ПриватБанку» ситуація залишається спокійною та контрольованою. Банк працює у звичайному режимі, проте рішення суду створює правову невизначеність і становить потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому.

Рішення суду також ускладнює співробітництво України з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема МВФ, Світовим банком та ЄБРР, а також захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях щодо відшкодування збитків, завданих банку та державі колишніми власниками «ПриватБанку».

Учасники Ради ухвалили рішення, що Національний банк продовжить відстежувати стан «ПриватБанку» та разом із Мінфіном регулярно інформувати громадськість і міжнародні фінансові організації про перебіг оскарження рішення суду.

НБУ, Мінфін та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також будуть домагатися максимальної відкритості та прозорості процесу оскарження рішення суду і розглянуть можливість зняття грифа «банківська таємниця» щодо інформації, яка стосується кредитів, що не працюють, а також операцій, що призвели до появи таких кредитів у державних банках.

«ПриватБанк» — найбільший комерційний банк в Україні — було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

Колишній акціонер «ПриватБанку» Ігор Коломойський говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією «ПриватБанку» «у тому чи іншому вигляді». Він також сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $ 2 млрд його капіталу.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації «ПриватБанку». У НБУ заявили, що оскаржать це рішення. Міністерство фінансів України також подасть апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду.

Президент України Петро Порошенко заявляв, що в разі перемоги на президентських виборах шоумена Володимира Зеленського Коломойський планує повернути «ПриватБанк» у власність, у такому разі Україні загрожує економічна криза.

Голова Нацбанку України Смолій заявив, що законодавством не передбачено процедури повернення націоналізованих активів попереднім власникам, але якщо рішення суду набуде чинності, Фонд гарантування вкладів повинен буде виплатити клієнтам банку понад 100 млрд грн, що може істотно вплинути на інфляцію.

Схожі новини