Передплата 2024 ВЗ

Перш ніж придбати квартиру — сто разів перевірте досьє забудовника!

Юристи Ратуші вкотре закликають не купуватися на дешеві (на перший погляд) помешкання, бо чимало будівельних фірм зводять їх без дозволів

«Закликаємо людей перед купівлею житла проконсультуватися з фахівцями із Львівської міської ради та Асоціації західноукраїнських забудовників», — сказала на прес-конференції начальник юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

«Інспекція Держархбудконтролю у Львові неодноразово проводила перевірки щодо об’єктів будівництва на вул. На Нивах та вул. Шевченка, 307-А, — наголосила чиновниця. — Забудовників притягнено до адміністративної відповідальності за будівництво багатоповерхівок без відповідних дозвільних документів. Не купуйте квартири у сумнівних будівлях, — щоб не стати заручниками шахрайських дій аферистів».

Це вже не перше застереження львівської мерії на тему будівельних компаній, які зводять у Львові житло без документів, не узаконюють земельні ділянки тощо. Придбати помешкання у такої компанії ризиковано — у будь-який момент будівлю можуть демонтувати (за рішенням суду), аби виникне клопіт з узаконенням квадратних метрів.

За словами головного юриста Львова, містобудівні умови та обмеження на зведення чотириповерхового будинку на вул. На Нивах отримала громадянка, фізична особа. Однак натомість там збудовано 12-ти поверхівку… «Найгірше в цій ситуації те, що довкола малоповерхова забудова, і наша затверджена містобудівна документація передбачає там зону Ж-1. Тобто там дозволено лише малоповерхові будинки — до чотирьох поверхів, — наголошує пані Гелена. — Інспекція держархбудконтролю звернулася з позовом до суду про знесення зайвих поверхів».

У мерії попереджають: жоден «липовий» забудовник Львова не повернув кошти людям за квартири, навіть тоді, коли будівництво було визнано незаконним. Гелена Пайонкевич радить звертатися у поліцію, оскільки такі випадки — шахрайство. Станом на 16 квітня у судах міста є 12 позовів інспекції ДАБК щодо знесення незаконних забудов.

Схожі новини