Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рідні військовополоненого моряка Ейдера не знають про стан його здоров’я

  • 16.04.2019, 10:33
  • 488

Родина одного з військовополонених моряків, Андрія Ейдера, досі не має точної інформації про стан його здоров’я та проведені йому операції.

Про це розповіла мачуха матроса — Євгенія Ейдер в ефірі Армія FM, повідомляє Укрінформ.

«На даний момент ми не маємо чіткої медичної документації, яка би повідомила, які медичні операції зроблені та який в нього стан», — сказала Євгенія Ейдер.

При цьому вона наголосила, що слідство дуже обмежує спілкування українських військовополонених моряків із родичами у СІЗО «Лефортово».

«Після переведення в „Лефортово“ спілкування дуже сильно обмежене. І так не мали змоги ні говорити по телефону, ні бачитися, — слідство дуже обмежує. Переважно все через адвокатів і консулів. Але до сьогодні ні ми від нього не отримували листів з „Лефортово“, ні він — наших», — зазначила Ейдер.

За її словами, на українських військовополонених моряків чинять тиск при передачі їм листів від родичів.

«Від сторонніх людей листи, все ж, передають, а від рідних — кажуть: „Хочете побачити листи від своїх рідних, поводьтеся так, як ми вимагаємо“. Тиснуть. Вони кажуть, що є стос листів, напиши, що нам потрібно, або поводься, як нам потрібно, і отримаєш. У перші дні нам говорили, що ми повинні чітко ставити запитання, а Андрій має чітко відповідати на них», — пояснила жінка.

Водночас вона уточнила, що поки Андрія утримували в московському СІЗО «Матроська тиша», була можливість «ставити якісь питання, листуватися хоч раз на тиждень». А також розповіла про те, як відбувається спілкування з батьками інших військовополонених моряків.

«Спілкуємося постійно. В нас є чат у Viber, ми обговорюємо будь-які речі. Про хлопців ми всі знаємо. І зараз батьки поїхали на судилище до Москви, постійно інформують про перебіг подій», — додала Євгенія Ейдер.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України (катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу»), що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Наймолодший із захоплених українських моряків — Андрій Ейдер, якому у грудні виповнилося 19 років. У 2018 році він закінчив Одеський професійний ліцей морського транспорту. Під час конфлікту в Керченській протоці Ейдер отримав поранення.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно зажадала від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками згідно з Женевською конвенцією про військовополонених.

17 квітня у Лефортовському районному суді Москви відбудуться судові засідання щодо продовження строків тримання під вартою 24 військовополонених українських моряків.

Схожі новини