Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівську канатну дорогу передали на погодження до ЮНЕСКО

  • 14.04.2019, 15:33
  • 1 248

На найвищу точку Львова, звідки відкривається панорама на все місто, прокладуть підвісний маршрут. Зараз піднятися туди можуть не всі, адже до пагорба веде довгий серпантин із сотнями сходинок.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

За проектом, довжина канатки складе півкілометра, в ній буде 17 кабін, кожна на вісім людей. Звістку про такий варіант підйому туристи сприймають здебільшого з ентузіазмом, адже втомлюються вже на середині шляху, а вагітним і стареньким підйом дається дуже важко. «Канатна дорога — хороша ідея», — каже родина з Польщі, котра хотіла б потрапити на Високий замок, але з маленькою дитиною на руках і візочком це практично нереально. Львів’яни теж за таку ідею, тільки побоюються, чи не постраждає парк.

«Напевне, збільшить інтерес в плані туризму. Якщо це якось завадить парку самому або навколишньому середовищу, то не варто, але ідея цікава», — каже Наталія Лосин.

Високий замок — це штучна гора, її насипали у 1900 році на честь 300-ліття Люблінської унії. Колись, за короля Лева Даниловича, там дійсно був замок, але протягом 19 століття його розібрали.

Тепер на гору щодня піднімаються сотні туристів. Ярослав Грибальський теж хоче потрапити на оглядовий майданчик, але не може — пересувається на візку. Саме у нього з товаришем і виникла ідея канатної дороги.

«Було два рази, коли мені допомогли люди, винесли», — розповів він про свої відвідини пам’ятки.

Мерія його ініціативу підтримала: проект уже готовий. Підвісна оглядова канатна дорога виконуватиме не тільки атракційну функцію, а й створить інклюзивні умови.

«Люди з інвалідністю 10−11%, люди похилого віку 30−40%, сім’ї з малими дітьми 1,5−2%, врешті, вагітні жінки. Половина населення просто не має можливості побувати і дивитися на Львів, на панораму Львова згори», — каже Ярослав Грибальський.

Кошти з міського бюджету на будівництво дороги не чіпатимуть — оголосять інвестиційні конкурс. Зараз у мерії чекають погодження від ЮНЕСКО.

«Був вивчений досвід Кобленця — це німецьке місто, яке теж має високий замок та історичну частину і також є у списку спадщини ЮНЕСКО. Канатні дороги — це не тільки розвага, це ще й транспорт. Екологічно чистий. Пропускна здатність — до 18 тисяч людей в годину навіть», — стверджує начальник управління архітектури Львівської міської ради Юліан Чаплінський. Будівництво дороги розпочнуть наступного року, ще рік піде на виготовлення конструкцій і монтаж. Відкрити канатну дорогу планують у 2021-му.

Схожі новини