Передплата 2024 «Добрий господар»

Дитина трьох батьків: людству подарували шанс позбутися безпліддя назавжди

  • 11.04.2019, 19:56
  • 624

Вчені зробили феноменальний прорив у науці. Для того, аби подолати безпліддя, вчені Греції та Іспанії використали генетичний матеріал трьох людей. В результаті чого, жінка народила здорового малюка.

Про це повідомляють Українські новини

Хлопчик народився у вівторок, 9 квітня, з вагою 2,9 кілограма. Породілля та її немовля почувають себе добре. Експериментальний метод штучного запліднення використовує яйцеклітину від матері, сперму від батька та іншу яйцеклітину від жінки-донора.

Цей експеримент може подолати безпліддя по всьому світу. Його розробили для допомоги сім'ям, які страждають від генетичних мітохондріальних захворювань, які передаються від матері до дитини.
Однак деякі експерти у Великій Британії кажуть, що процедура викликає етичні питання і її не повинні були застосовувати. Деякі лікарі також вважають, що ця технологія може також збільшити шанси при штучному заплідненні.

Вся справа у мітохондріях — це маленькі ділянки майже кожної клітини тіла, які перетворюють їжу на корисну енергію. Внаслідок деяких захворювань мітохондрії можуть ставати дефектними, а поєднання ДНК матері з донорськими мітохондріями може запобігти виникненню захворювання у дитини.
32-річна пацієнтка з Греції пережила чотири невдалі спроби штучного запліднення. Тепер вона стала матір'ю, але її син має невелику кількість свого генетичного матеріалу від жінки-донора, оскільки мітохондрії мають власну ДНК.

Зазначимо, що в лютому 2018 року лікарі в Ньюкаслі отримали дозвіл на створення перших «дітей трьох батьків» у Великій Британії. Державний орган з питань репродуктивної медицини схвалив дві спроби, обидві у сім'ях із рідкісними мітохондріальними захворюваннями.

Схожі новини